Новобеограђани прославили Лазареву суботу

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Грађани Новог Београда данас су у организацији Новобеоградске културне мреже (НБКМ) и Архиепископије београдско-карловачке, уз благослов патријарха српског Порфирија, прославили Лазареву суботу, велики хришћански празник.

На дан посвећен деци и новом животу, у народу познат и као Врбица, који се слави уочи најрадоснијег хришћанског празника Васкрса, на шеталишту „Лазаро Карденас“ приређена је манифестација „Лазарева субота – празник дечијег осмеха“.

Програм на бини публика је пратила седећи на „клупама“ од сена.

После обраћања eпископа топличког Петра Богдановића, викара патријарха Порфирија, који је благословио присутне, приређен је пригодан програм којим се слави љубав према богу и ближњима, породични живот, заједништво и слога.

Сунчан и радостан дан употпунили су дечји црквени хорови Храма Светог Василија Острошког и хора Светог Георгија, КУД „Талија“, група „Калем“, наступ Бојане Николић и „Српских гласова“, као и наступ оперске диве Љубице Вранеш.

Свако дете добило је звончић и венчић од врбе. Малишани Предшколске установе „11. април“ су фарбали јаја, за најмлађе је организован интерактивни игроказ „Вилингора“, а приређена је и изложба експоната српске ношње из различитих крајева Србије.

Поред свештеника новобеоградских храмова и родитеља са децом из савскох блокова, у публици су били и председник општине Нови Београд Бојан Бован, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић,тенисер Јанко Типсаревић као и др Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса која је заједно са свештеником Стефаном Јовановићем, докторандом Богословског факултета, од 12 часова у сали НБКМ, одржала трибину на тему поста и здравља.

Из духовног и здравствнеог угла, оба говорника закључила су да пре него што почене да пости, свако себи треба да постави питање зашто то чини и сагласили се са тим да пост има физичку и духовну страну.

Говорници су се посебно осврнули на тему да ли и на који начин треба деца да посте, уз закључак да дете не треба да у пост улази као одрасла и здрава особа, нарочито не под присилом, јер се касније може догодити да, као и у другим ситуацијама, уколико су модели понашања круто наметнути, створе према томе отпор.

Др Здравковић је истакла да је и данашња прослава Врбице на Новом Београду, показала да деци треба да се посветимо, да ће тада бити мање зависна од мобилних телефона и виртуелне повезаности, а у чему пресудну улогу имају родитељи и васпитачи.

-Ако обичаје и модле понашања пренесемо уз љубав и игру, деца ће их тако и запамтити, јер нас деца копирају, чак и кад нам се чини да нас не слушају – рекла је др Здравковић.