Основан тим волонтера за заштиту животиња АРС НБГД

slika slika slika slika slika slika

Градска општина Нови Београд и Удружење Animal Rescue Serbia (ARS) на основу Протокола о сарадњи потписаног 10. октобра ове године, формирали су јуче локални тим за заштиту животиња АРС Нови Београд.

Љубитељи животиња, као и сви грађани којима је стало до бољег комуналног реда, окупили су се синоћ у сали 1 градске општине на скупштини волентера АРС Нови Београд.

Приступницу тиму АРС НБГД потписало је двадесетак чланова, међу којима и председник општине Бојан Бован.

-Пружили смо руку – или шапу, Удружењу АРС, да у 27 дефинисаних тачака, заједнички урадимо нешто позитивно кад је у питању брига о животињама на Новом Београду – рекао је Бован. – Идеја је да поред боље заштите животиња, уз помоћ што већег броја волонтера имамо и акције усмерене ка деци у основним и средњим школама, али да покушамо и одрасле да едукујемо, како да то што неко од нас има кућног љубимца, није и не би требало да буде проблем за оне који их немају – поручио је Бован.

Општина Нови Београд пружиће, између осталог, подршку АРС тиму у евидентирању животиња, како оних у власништву, тако и уличних, како би  се проверило да ли су чиповане и стерилисане, а како је нагласио Бован, ускоро ће и формално постали „пет френдли“ општина.

На 5.000 плаката који су већ одштампани и које ће бити залепљени на улазе зграда, према речима председника општине, власницима паса биће послата порука да покупе све оно што остане иза њиховог љубимца, а у новобеоградским школама, волонтери локалног АРС тима организоваће едукативне радионице о томе како да се деца оппходе према љубимцима, како да постану одговорни власници животиња, али и како да буду безбеднији и заштите се  уколико, например, наиђу на чопор напуштених паса

Новобеограђанима се обратио се и председник Удружења Animal Rescue Serbia Александар Гаврић.

Он је истако да је организација АРС настала после великих поплава 2014. године у Србији, када је као учесник спасилачких јединица, схватио да је заштита животиња у таквим непогодама веома велики проблем.

Организација АРС се финасира од донаторских прилога. Спасила је више од 5.000 животиња, обучила  20 спасилаца, али су ти људи, како је рекао Гаврић, морали да потраже стални посао, па више не могу да се одазову на такав вид позива грађана, али могу да буду посредници, како у спасавању тако и у решавању комуналног проблема на терену.

Нови Београд је после Врачара и Старог града, трећа градска општина с којом АРС има сарадњу.

– Добили смо ограомну подршку – истако је Гаврић. – Нови Београд је највећа општиана у Србији, па није реткост да власник стана премине, а животиње остану гладне и незбринуте. Волонтери су нам потребни да  бисмо људима указали на пут којим се конкретни проблем може решити, било да је реч о храњењу, збрињавању или злостављању животиња.

Он је додао да АРС шири мрежу ресторана и маркета који донирају храну за уличне животиње.

Сваки волонтер на Новом Београду добиће мајицу и прслук са логом што даје озбиљност и заштиту људима који хране напуштене животиње, али је према речима председника АРС, потребно да и онај ко то ради, научи где и како се животиње хране, како тај чин доброте не би стварао неред и био проблем за комшије.