Нови Београд добио подршку СКГО за инклузију Рома

slika slika

Председнк Градске општине Нови Београд Бојан Бован, потписао је споразум о сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) за реализацију активности у области свеобухватне подршке за успостављање и унапређење локалних механизама за инклузију Рома и Ромкиња.

Церемонија свечаног потписивања и уручивања споразума одржана је 3. октобра у Београду.

Споразум се реализује у оквиру пројекта „Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу“, који финансира Европска унија у оквиру националног Програма ИПА 2020. Уговорно тело је Министарство финансија-Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, надлежно министарство за реализацију пројекта је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, док је Стална конференција градова и општина задужена за имплементацију пројекта.

Поред Новог Београда у групи јединица локалних самоуправа које су добиле подршку СКГО за успостављање и унапређење локалних механизама за инклузију Рома су Чачак, Кањижа, Кикинда, ГО Обреновац, Пожега, Сечањ, Врбас, Врњачка Бања и Жабаљ.    

Поред ових 10 општина и градова, подршку је добило још 20 локалних самоуправа за унапређење социјалне заштите Рома, која подразумева стручно-техничку подршку у успостављању и унапређењу локалних планских, правних, финансијских и институционалних механизама за планирање и функционисање система социјалне заштите Рома и Ромкиња.