Нови Београд ускоро добија регистар хранитеља напуштених и дивљих животиња

slika slika slika slika

Градска општина Нови Београд постаће ускоро прва општина у Србији која ће имати регистар обучених хранитеља напуштених и дивљих животиња.

Локани тим волонтера АРС НБГД који је формиран на основу сарадње општине и Удружења Animal Rescue Serbia, позвао је грађане Новог Београда да се прикључе тиму волонтера и прођу кратку обуку после које добијају лиценцу обучених хранитеља животиња.

Александар Гаврић, председник АРС Србија, истиче да хранитељи не морају бити чланови АРС тима, те да много грађана храни животиње и због тога неретко улази у конфликт с комшијама који сматрају да им се тиме ствара комунални неред, па ће тако једно од питања приликом попуњавања упитника за пријаву бити и то да ли су већ имали неке проблеме на месту на ком хране животиње.

Према речима Гаврића, веома је битно да људи који раде тако хуман чин, знају како и где да хране животиње. Тиме се избегава да на импровизованим хранилиштима остане гомила хране, разбацаних шерпица или да се на тим местима скупљају изгладнеле животиње.

Хранитељи могу очекивати и одређени степен помоћи и заштите, у складу са потребама и могућностима локалног АРС НБГД тима, јер ће градске и општинске јавне службе бити упознате са напором волонтера да се помогнете напуштеним и дивљим градским животињама.

Кад је реч о чланству у локалном АРС тиму, чланови поред посебне легитимације могу да добију и обележја АРС НБГ тима, који је већ покренуо неколико значајних акција. Између осталог, упућен је апел власницима кућних љубимаца да воде рачуна о хигијени, па је у зградама и на прикладним местима на Новом Београду, залепљено 5.000 плаката са поруком: „Покупи да те се пас не стиди“, а волонтери АРС НБГД покренули су и радионице са најмлађим суграђанима на тему безбедног и одговорног неговања кућних љубимаца.

Све информације о раду удружења за заштиту животиња и локалног АРС НБГД тима заинтересовани грађани могу пронаћи на интернет адреси https://www.animalrescueserbia.org/ars-novi-beograd/ док је формулар који је потребно попунити да би се грађани пријавили за хранитетље животиња, на линку
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScgwi4w-3AeuGJ04ud5qwA9xt-NvKVCsrpWFUl4JB2yyTjRcw/viewform