На теме безбедности у саобраћају, током викенда одржане четири трибине

slika slika slika slika slika

У суботу и недељу, 26. и 27. новембра, у просторијама Градске општине Нови Београд, одржане су четири трибине посвећене безбедности у саобраћају.

Трибине „Безбедност пешака“ и „Безбедност деце у саобраћају“, одржане су првог дана претходног викенда, док се на теме „Безбедност корисника јавног превоза“ и „Безбедбист старијих учесника у саобраћају“, говорило у недељу 27. новембра.

Представници Саобраћајног факултета (СФ) Катедре за безбедност саобраћаја, на почетку сваке трибине, представили су најважније резултате истраживања о саобраћајним незгодама различитих учесника у саобраћају у претходних пет година.

Поред одговарајућих презентација везаних за сваку од тема трибине, истакли су предлоге и препоруке за унапређење стања и смањивање ризика страдања у саобаћају.

На основу анализе конкретних саобраћајних незгода, присутнима је детаљно објашњавано како страдају поједини учесници у саобраћају, а судећи према посећености, за теме безбедности у саобраћају које се дотичу сваког грађанина, најзаинересованији су били најстарији суграђани.

На трибинама су у име Саобраћајног факултета,  између осталих говорили проф. др Крсто Липовац, проф. др Далибор Пешић, доц. др Јелица Давидовић,  доц.  др Ненад Марковић и доц. др Емир Смаиловић.

Део њихових препорука односио се на унапређење прописа, инфраструктуре, хоризонталне и вертикалне сигнализације, као и координацију између институција које имају надлежност у овој области.

Дејан Зорић, председник Савета за безбедност саобраћаја Градске општине Нови Београд, учесницима трибине је представио начин рада и активности које су реализоване или се њихова реализација планира до краја године.

У дискусији су учествовали и представници саобраћајне полиције; помоћник начелника Управе саобраћајне полиције, пуковник др Златко Беленцан и Агенције за безбедност саобраћаја Мирко Коковић.

У име Удружења грађана Центар за одрживи развој и безбедност саобраћаја трибинама је присуствовала Биљана Кордић, а  Бициклистички савез Србије представљао је Петар Роквић.