На Сајму запошљавања у Хали „Ранко Жеравица“, 81 послодавац понудио 2. 242 радна места

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Градска општина Нови Београд и Национална служба за запошљавање – Филијала за Град Београд, организовале су данас од 12 до 15 часова у Хали спортова „Ранко Жеравица“, један од највећих Сајмова запошљавања у последњих 10 година.

Послове је понудио 81 послодавац, за укупно 2. 242 радна места.

Отварајући сајам председник општине Нови Београд Бојан Бован је истакао да велики број компанија, јавних предузећа и установа као и велики број посетилаца, потврђују добру процену организатора да у правом тренутку изађу у сусрет послодавцима и суграђанима који траже или би да промене посао.

– Прошле године сајам смо органзизовали у згради општине, у мањем формату, са 36 послодаваца за 1.200 радника. Данас је сајам више него дупло већи, а судећи по броју присутних и посета ће бити таква – рекао је Бован.

Он је нагласио да је Нови Београд велики привредни центар са највећим бројем страних и домаћих компанија и да је потреба за радном снагом у тим фирмама велика.

-Без обзира потрагу за пословима преко интернета, овакви сајмови нису превазиђени, јер људи воле директан контакт са послодавцима, што им је овде омогућено. Сајмови су посебно значајни за Нови Београд с обзиром на број становника и близину привредних зона са којима је добро повезан, а како смо видели, многе фирме нуде и организован превоз за своје раднике – рекао је председник општине.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић изјавио је да у Србији постоје велике шансе да они који траже посао, могу и да га нађу.
Он је додао да НСЗ годишње организује више од 60 сајмова.

-Током прошле године окупили смо 1700 послодаваца, а резултат тих сајмова је више од 10.000 запослених, који су посао нашли одмах после тих сајмова, било код послодавца са којим су разговарали или неког другог – рекао је Мартиновић.

Он је нагласио и да су у току јавни позиви за послодавце за подстицај запошљавању, посебно теже запошљивих категорија становништва, и да ће послодавцима бити презентовани услови под којима могу добити субвенције.

У препуној хали „Ранко Жеравица“ послове су нудиле и стране и домаће компаније, јавна предузећа и установе за радна места различитих занимања и степена образовања, од машинских и грађевинских инжењера и техничара, до продаваца, поштара, радника на пумпама и геронто-домаћица. У понуди је било и послова за особе са инвалидитетом, а штанд је имала и Фондација за образовање Рома.

У директном контакту са послодавцем, заинтересовани су могли да сазнају какви су услови конкурса али и да добију подршку прилоком попуњавања радне биографије и одмах предају своје радне биографије.

Нафтна индустрија Србије, например, тражила је 315 радника, од којих 100 точилаца и 100 касира, Компанија „Роберт Бош“ 50 радника у производњи и техничаре одржавања, „Телеком Србија“ 50 радника теренске продаје, а Јавно предузеће „Пошта Србије“ 70 радника од којих је 30 поштара, 20 возача и 20 радника за рад на шалтеру.