На радост малишана одржана предускршња инклузивна радионица

slika slika

Прва инклузивна радионица за децу предшколског узраста коју је организовао општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом“Нови Београд“ одржана је 11. априла у просторијама Центра.

На рођендан општине Нови Београд у сјајно креираном и осмишљеном амбијенту општинског Центра дружили су се, играли и једни о другима учили предшколци ПУ „Бајка“ и „Трешњобер“ и чланови Удружења самохраних родитеља деце са инвалидитетом „Плава шкољка“.

На инклузивној радионици деца су се упознала са чарима Фимо масе обликујући најразличитије васкршње украсе. У свету маште, бојицама и фломастерима су једни другима дочарали свој доживљај великог хришћанског празника Васкрса показујући да креативност не познаје границе и да је свако дете носи у себи.

Радионицу је својим садржајима и поклонима додатно свој деци улепшала екипа часописа Жабац свезналац а за развој нових вештине бојења фрактала постарао се Центар Дар Арт.

– Веома смо срећни што смо данас део ове дивне атмосфере! Овакве радионице нама и нашој деци из унутрашњости много значе посебно док смо на лечењу и рехабилитацији. Сваки осмишљен и весео тренутак је начин да ублажимо болове са којима живе наша деца док чекају на операције и лечење а нама родитељима овакви садржаји дају наду да нисмо сами – рекла је Бранкица Филиповић мама Мине из Новог Бечеја која је уживала у дружењу са другарима.

Више од педесет малишана из вртића и бројне чланове Удружења „Плава шкољка“, њихове родитеље и бројне госте поздравила је в.д. директора општинског центра, Милка Миловановић –Минић казавши да данас малишани имају прилику да уче о различитости ненаметљиво – кроз игру и креативно стваралаштво.

– Предрасуде о особама са инвалидитетом се најбоље бришу спонтаним искуством. Различитост је наше богатство а толеранција и солидарност се уче и негују од малих ногу у породици и кроз образовање још у вртићу – рекла је Милка Миловановић – Минић.