На Платоу „Театар на Сави“ дводневни сајам „Стварно здраво“

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

На Платоу „Театар на Сави“, Новобеограђани су у суботу и недељу, 18. и 19. маја, уживали у сајму здраве хране и здравог стила живота.

Фестивал су приредиле Организација „Стварно здраво“ и Градскa општинa Нови Београд, а на платоу је производе изложило 35 произвођача из Аранђеловца, Зрењанина и других градова Србије.

Торте и колачи заслађени урмом и другим природним шећерима, по укусу и изледу се нимало нису разликовали од класично спремњених слаткиша са рафинисаним шећером, а чипс од крушке, јабуке или тиквица, који је могао да се проба током посете сајму, понуђен је као савршено здрава ужина.

Поред хране без шећера, конзерванаса и адитива, на штандовима су понуђени зачинско и микробиље, органске трешње, специјално дехидриране шљиве, малине и остало воће.

-Сајам је добро посећен. Желели смо да поред оног што је одавно постало питање озбиљне бриге о здрављу, а то је конзумирање органски узгајаног воћа и поврћа, понудимо и неке здраве прерађевине и подржимо мале произвођаче који по количини и начину прераде не могу да конкуришу великим компанијама, а свакако заслужују подршку – рекао је председник општине Бојан Бован, који је у недељу посетио сајам.

Председник организације „Стварно здраво“ Бојан Лилић, каже да је од почетне идеје промовисања здраве хране и њеног утицаја на живот појединца, фестивал проширен и на теме физичке активности, употребе природних препарата за хигијену, одеће од природних материјала, али и позитивног односа човека са непосредним и ширим окружењем.

Поетиоци су тако могли да чују мноштво савета везаних за припрему здраве хране и да науче како да сами припреме природан сапун или шампон, да разговарају о значају спорта и активног одмора или да са Монтесори инструкторима, чују како да децу едукују кроз игру.

Чланови Удружења „Благотворни додир“ које је део међународне организације за масажу беба, младим родитељима су кроз показне вежбе говорили о значају масаже и контакта са бебама, а представници организације за удомљавање кућних љубимаца о томе да нега кућног љубимца позитивно утиче на психичко и физчко здравље човека.

-Ко има кућног љубимца зна колико нам се враћа љубав коју му пружамо, што утиче на наше психичко здравље, али и да мора да изађе из куће и прошета пса и по киши и по снегу, чиме чини добро и кућном љубимцу и свом физичком здрављу – изјавила је Татјана Лакета из Организације „Тражим заувек дом“.