Манифестацијом „Право на осмех и радост имамо сви“ обележен Светски дан детета

slika slika slika slika slika

У понедељак 20. новембра у просторијама општинског Центра за бригу о старима,деци и особама са инвалидитетом“Нови Београд“ обележен је Светски дан детета културно-спортском манифестацијом инклузивног карактера ПРАВО НА ОСМЕХ И РАДОСТ ИМАМО СВИ.

На манифестацији су активно учествовали ученици Фармацеутско-физиотерапеутске школе са Звездаре, млађи разреди ОШ „Лаза Костић“ са Новог Београда, ученици школе за децу оштећеног слуха „Радивој Поповић“ из Земуна, корисници Дневног боравка „Сунце“, деца из више градова Србије на лечењу у Специјалној болници за дечију и церебралну парализу у развојну неурологију, удружења особа са инвалидитетом „Победник“, МНРО Нови Београд, чланови општинских  Друштава за дечију и церебралну парализу Нови Београд, Земун, Обреновац, Чукарица, Стари Град, Врачар, Вождовац са својим  родитељима, пратиоцима и наставницима.

Светски дан детета проглашен је 20. новембра 1954. у Генералној скупштини Уједињених нација, а пет година касније усвојена је и Декларација о правима детета.

Генерална скупштина УН усвојила је 20. новембра 1989. године Конвенцију о правима детета, први међународни документ у области људских права који се посебно бави децом.

Конвенцију су ратификовале 193 државе међу којима и Република Србија, а њени основни принципи су право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес детета, право на партиципацију као и право на недискриминацију.

Имајући у виду значај ратификованих докумената и најбољег интереса сваког детета, општински Центар је у сарадњи са Савезом за спорт особа са инвалидитетом Београда и Савезом за дечију и церебралну парализу  организовао културно-спортску манифестацију инклузивног карактера са циљем да се укаже на значај заједничког учешћа све деце у спорту и рекреацији у духу културе, толеранције, солидарности и вршњачке одговорности.

Манифестацију је отворила директорка општинског Центра Милка Миловановић-Минић нагласивши да само спонтано заједничко искуство кроз спорт и уметност као и активно учешће све деце у оваквим дружењима може квалитетно допринети добрим међувршњачким односима. Деци је потребан амбијент за здраво и срећно детињство као и за развој свих потенцијала, а одговорност за креирање подстицајног амбијента је на породици, школи, државним институцијама и локалној заједници.

Испред Савеза за спорт особа са инвалидитетом Београда све учеснике је поздравио председник Велимир Кнежевић.

Председница Савеза за дечију и церебралну парализу, Дилбера Сарајлић је нагласила значај дружења на оваквим манифестацијама за децу оболелу од дечије и церебралне парализе и захвалила се на могућностима које нуди Општина Нови Београд и општински Центар за наставак сарадње на пољу њихове успешније интеграције у друштво кроз спортске активности.

Деца и млади са инвалидитетом и њихови здрави вршњаци уживали су у боћању, пикаду, кошарци и каратеу.

Ова манифестација је уједно почетак активне сарадње општинског Центра са Савезом за спорт особа са инвалидитетом Београда и Савезом за дечију и церебралну парализу Београда на масовнијем укључивању особа са инвалидитетом у спортске активности и остале садржаје које центар организује.

Песма „Деца су украс света“била је лајт морив овог незаборавног дружења.