Манифестацијом „Деца су украс света“ обележен Светски дан детета на Новом Београду

slika slika slika

Манифестацијом „Деца су украс света“ одржаном у недељу 20. новембра у просторијама општине Нови Београд обележен је Светски дан детета у организацији општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом – „Нови Београд“.

Свим учесницима манифестације захвалила се Милка Миловановић–Минић в.д. директора Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом – „Нови Београд“, нагласивши да је обавеза одраслих да за децу стварају подстицајан амбијент у коме ће свако дете моћи безбедно и несметано да развија, како своје физичке и психичке потенцијале, тако и  вештине и таленте.

У духу овогодишњег слогана Светског дана детета „Имам право да…“, богатим музичким програмом и изложбом својих радова у просторијама општине Нови Београд се представило око 300 ученика основних и средњих школа и око стотинак корисника удружења особа са инвалидитетом. Учесници манифестације су, између осталих били ученици Десете београдске гимназије „Михајло Пупин“, ученици ОШ „Лаза Костић“, ОШ “Душко Радовић, ОШ “Борислав Пекић”, ОШ “Младост”, ОШ “Бранко Радичевић”, ОШ “Кнегиња Милица”. Такође, присуствовале су и многобројне организације и удружења међу којима и Организација Пријатељи деце општине Нови Београд“, Школа за ученике оштећеног вида “Вељко Рамадановић”, Удружење особа са аутизмом, Удружење самохраних родитеља деце са инвалидитетом “Плава шкољка”, Удружење „Панда“  и Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама  Нови Београд и Звездара.

Овај значајан дан се обележава са циљем да се скрене  пажња јавности на обавезе друштва према деци, одговорност сваког појединца у промоцији, поштовању и унапређењу дечијих права у породици, школи и локалној заједници као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета, коју су ратификовале 193 земље, међу којима и држава Србија а основни принципи су право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес детета, право на партиципацију као и право на недискриминацију.