Култура сећања Новобеограђана: Помен жртвама Холокауста на Бежанијској коси, 22. априла у 12 часова

Под покровитељством Градске општине Нови Београд, Удружење бораца Народно-ослободилачког рата (НОР) и Удружење грађана „Стара Бежанија“, у понедељак 22. априла, организују Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

Комеморативни скуп биће одржанан у 12 часова, на Спомен гробљу на Бежанијској коси, Мустафе Голубића 7.

Дан сећања, 22 април, посвећен је сећању на пробој заробљеника заточених у Доњој Градини, у једном од логора смрти у систему логора Јасеновац, у тадашњој Независној држави Хрватској.

Комеморација на Старој Бежанији, део је програма „Априлски дани“, који је посвећен сећању на жртве у Другом светском рату и део је пројекта „Култура сећања Новобеограђана“, коју је подржао Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда.

На стратишту Белановића рупа, на Бежанијској коси, покопано је више од 8.000 жртава усташког терора који су на то место довожени из логора у тадашњој Хрватској.

Програм на Старом Бежанијском гробљу почеће почасном стражом Одреда извиђача „Пантер“.

Молебан страдалима одржаће јереј Андрија Вукчевић из Храма Светог Георија на Бежанији.

После полагања венаца на спомен обележје, рецитал „Гласови мртвих нису мртви гласови“, одржаће чланови Креативне учионице „Борац“.

Беседу ће одржати председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован, а стихове „Љубави,име ти је Србија“ говориће песник Горан Лазовић.

Присутнима ће се обратити и представници патриотских удружења из пројекта „Култура сећања Новобеограђана“.

У склопу ове манифестације у Храму културе „Бежанија“ у Војвођанској 68, у 14 часова, биће отворена изложба аутора Горане Лемајић „Усташки злочини у Срему 1942. године – Акција Виктора Томића“, коју ће отворити Дејан Уметић, директор Архива Срема из Сремске Митровице.

Изложба ће моћи да се погледа до 26.априла 2024.