„Кућица здравља“ од данас на платоу испред општине Нови Београд

slika slika slika slika slika slika slika

Кућица здравља, својеврсна мобилна амбуланта, од данас је на платоу испред општине Нови Београд. У наредне две недеље, до 6. септембра, у термину од 08.00 до 15.00 часова, грађани и посетиоци Београда, моћи ће потпуно бесплатно и без претходног заказивања да обаве превентивне прегледе.

Председник општине Нови Београд Бојан Бобан, позивао је данас суграђане да брзо и ефикасно обаве велики број специјалистичких прегледа и добију савет лекара за даље лечење или савет како да побољшају своје здравствено стање.

-Општина Нови Београд показује друштвену бригу за суграђане на различите начине, па смо се зато без двоумљења, у сарадњи са Домом здравља Нови Београд, определили за реализацију Пројекта „Кућица здравља“ – изјавио је председник општине током отварања мобилне амбуланте.

С обзиром на то да је Нови Београд најмногољуднија општина у Београду, према његовим речима, може се очекивати и да је потреба за лекарским прегледима већа него у другим локалним јединицама.

-Имамо велики број пензионера, радно способног становништва, али и младих, који ће брзо и једноставно, моћи да провере свој здравствени статус и да се уколико је то потребно, касније обрате надлежним здравственим установама. У свакодневном животу чујемо поруку: „Здравље је најпрече“, а од лекара да је превенција у многим случајевима сигуран лек, па смо се тиме и руководили приликом организовања „Кућице здравља“ – нагласио је Бован.

Др Божица Новаковић, в.д.  директора Дома здравља Нови Београд, истиче да превентивни преглед човека може поштедети многих посета лекару у будућности. 

-Надамо да ће и ова наша акција утицати на подизање свести о важности превентивних прегледа за очување и унапређење здравља наших суграђана –  изјавила је др Новаковић, додајући да је сврха превентивних прегледа управо спречавање појаве болести, као и откривање обољења у  фази када још нема симптома, јер су тада највеће могућности за излечење.

Медицински тимови Дома здравља „Нови Београд“  ће у „Кућици здравља“ обављати различите превентивне прегледе без упута и без здравствене књижице.   

Сваки дан ће бити посвећен неком од прегледа, па је тако понедељак резервисан за све који имају или сумњају на кардиоваскуларне проблеме, уторак је посвећен превенцији једнe од најчешћих болести грађана Србије – дијабетесу, среда је резервисана за пензионере, четвртак болестима ока, петак је дан за женско здравље.

Први дан викенда резервисан је поново за најстарије суграђане, пензионере, док се недељом „Кућица здравља“ отвара за породице са децом.

У склопу првих месец и по дана колико траје пројекат који за циљ има подизање свести јавности о важности ране дијагностике и превентивних прегледа, обављено је више од 10.000 превентивних прегледа.

Кућица здравља је отворена за све држављане Републике Србије на платоу испред општине Нови Београд. Пројекат је подржала „Астра Зенека“.

Raspored besplatnih preventivnih pregleda