Креативно стваралаштво особа са инвалидитетом на манифестацији “Породични викенд”

slika

У оквиру манифестације “Породични викенд” који је организовала општина Нови Београд поводом обележавања Међународног дана породице, своје стваралаштво, вештине и креативност су представили чланови удружења особа са инвалидитетом “Мнро Нови Београд”, „Плава шкољка“, Удружења за Дечију и церебралну парализу Нови Београд и Обреновац као и Центар за интеграцију младих без родитељског старања – Звезда под покровитељством општинског Центра за бригу он старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд”.

Током богатог културно-уметничког програма своје плесне вештине великом броју заинтересованих грађана представила је млада хип-хоп играчица са инвалидитетом Марина Блажић из Удружења самохраних родитеља деце са инвалидитетом “Плава шкољка”.

Општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд” је организовао низ различитих активности  поводом обележавања Међународног дана породице у својим просторијама. Уприличено је креативно дружење младих са инвалидитетом и чланова њихових породица са пријатељима из Меркур осигурања као и више спортско-рекреативних радионица и заједничких дружења младих из различитих рањивих група и њихових породица.

Породица је најважнији ослонац за свако дете и представља најбољи основ за одрастање. Добри односи пуни поштовања, квалитетно време у породичном окружењу и породична атмосфера испуњена љубављу и подршком представљају чврст темељ на коме ће свако дете и млад човек изградити свој живот. Породицама особа са инвалидитетом је посебно важна подршка окружења коју свако од нас може пружити макар исказивањем заинтересованости за њихов труд, рад и проблеме са којима се суочавају у свакодневном животу. Пажња окружења за њих је некада више од мотивације да искораче ка заједници.

Видљивост рањивих група и подршка њиховим породицама је и наша обавеза!

Међународни дан породице се широм света обележава са циљем скретања пажње на неопходност помоћи оснаживању породице и указивања на њен значај у сваком друштву. Генерална скупштина Уједињених нација је 15. мај прогласила Светским даном породице, како би се подигла свест о проблемима и питањима породице и како би помогла да ова питања добију значајније место у активностима држава чланица.