Комуникација родитеља и детета кључна за проблем безбедног коришћења медија

slika

Општински Центар за бригу о старима, деци  и особама са инвалидитетом “Нови Београд” и Предшколска установа “11. април”, у склопу обележавања Дана општине и Дана Предшколске установе, организовали су 12. априла трибину под називом „Подршка савременом родитељству у изазовима екранизма“.

Реч је о првој заједничкој активности Центра и ПУ „11. април“ у области едукације родитеља предшколске деце, уочи маја и јуна, који су у свету и код нас, посвећени породици и родитељству.

Живот у дигиталном друштву, како се могло чути на трибини, намеће изазове у свим сферама савременог живота, па тако и у функционисању породице и остваривању родитељске улоге, а решење треба тражити у адекватном и безбедном коришћењу дигиталних технологија и у свесном родитељству, причему су дете и родитељ партнери у игри и учењу.

Родитеље, стручњаке и студенте, који су присуствовали трибини, у сали Градске општине, прво је поздравила директорка Установе “11. април” Јелена Дубљевић“, која је нагласила да су дигиталне технологије у раду вртића биле вишеструко корисне у доба пандемије, али да њихова употреба код мале деце, мора бити контролсана и „дозиране”.

Директорка Центра Милка Миловановић Минић, истакла је да су родитељима неопходне вештине и знања који ће им омогућити да селектују садржаје које дете гледа на екрану, како би детету редуковали време проводено испред екрана, а да то истовремено не наруши квалитет односа родитеља са дететом.

Она је указала да, поред језичких потешкоћа код деце која су претерано изложена садежајима са екрана, постоји и повећан ризик од гојазности, агресије или губитака социјалних вештина. Проблеми се могу испољити и у области пажње, као хиперактивност, али и у понашању, кроз испољавање анксиозности и депресије.

Све ове последице, како је навела, утичу на квалитет живота сваког детета, као и на квалитет живота породице и најближег окружења.

Предавање о овој значајној теми коју је наметнуо савремени начин живота, одржала је и логопед и оснивач Лого центра Оливера Вилимановић, која се 20 година бави унапређењем  говора, језика и развоја комуникације дете -родитељ, као и савременом, такозваном „Марте Мео терапијом“ која се пре свега односи на буђење интуитивног родитеља кроз унапређење вештина комуникације одраслих особа.

Велимировић је истакла да је родитељство увек двосмерна улица, а разумевање развоја детета је неопходно да би се десила жељена промена у понашању детета.