Књижевно вече за најстарије Новобеограђане и њихове госте

slika slika slika slika slika

У просторијама Општинског центра за бригу о старима, деци и особама с инвалидитетом „Нови Београд“, Милутина Миланковића 34, у четвртак 7. децембра, одржана је трибина „Лепо је треће доба“.
Трибину су у сарадњи са Општинским центром организовали Удружење пензионера Нови Београд, Порект треће доба Београда и Књижевни клуб Покрета трећег доба Србије.
Обраћајући се присутника директорка Центра Миловановић Минић је нагласила да је брига о старима део редовне активности Центра, те да је трибина организована у току кампање 16 дана активизма против насиља над женама која се завршавама обележавањем Међународног дана људских права, 10. децембра.
У складу с тим датумима, према њеним речима, то је период када се чешће говори и о заштити права најстаријих који су често жртве насиља својих најближих: супружника, деце, родбине и неговатеља.
-Неопходно је скренути пажњу свих на то колико је важно препознати насиље, пријавити га и тако пружити заштиту и подршку жртвама -рекала је директорка Центра.
Она је подсетила на то да је Влада Републике Србије у септембру усвојила Стратегију активног и здравог старења у Србији за период од 2024. до 2030. године.
Циљ стратегије, је унапређење квалитета живота старијих грађана, кроз развијање концепта активног и здравог старења, као и ослањање на знања, таленте и искуство старијих, које су стекли током живота.
-Овај документ нас додатно обавезује да сарађујемо и још интензивније стварамо услове за активно старење, а један од начина је и организација оваквих и сличних догађаја који доприносе социјалној инклузији старијих – закључила је Миловановић Минић.
Учесници књижевне вечери, између осталих, био је Видак Масловарић, потпредседник Удружења књижевника Србије и главни и одговорни уредник култне трибине “Француска 7“, Удружења књижевника Србије.
Књижевник Мајо Даниловић, члан више међународних књижевних удружења, казиввао је своје песме, а у просторији у којој је организована трибина, члан Удружења примењених уметника Србије – УЛУПУДС, Душан Вукша изложио је бронзане своје скулптуре у бронзи.
Изузетно посећеној књижевној вечери, поред Новобеограђана присуствовали су и представници других градских општина, између осталих представници Звездаре, Земуна, Чукарице, Пачилуле.

Организатори настоје да трибине које се дотичу тема везаних за активности најстаријих суграђанима, буду истовремено и сусрети генерација, јучерашњи догађај употпунили су чланови Музичке школе “Мокрањац“.