Изложба Војислава Перовића у Блок галерији

У новобеоградској Блок галерији, Јурија Гагарина 221, у петак, 24. марта, с почетком у 19 часова, биће отворена постхумна изложба аутора Војислава Перовића, под називом „Акварели Новог Београда“.

Војислав Перовић – академски сликар – графичар

(1942-2014)

Рођен 1942.год. у црногорском селу Заљутница, општина Никшић. Школовао се на Средњој уметничкој школи – одсек сликарство и графика у Херцег Новом од 1957/58. год. На Академији ликовних уметности у Београду, сликарски одсек у класи проф. Михајла Петрова дипломирао је 1967. године, од када се континуирано бави креативним радом – пре свега акварелом и пастелом, али и графичким дизајном (као ликовни уредник угледног недељника Економска политика и часописа Челик).

2000.год. – У Продајној галерији на Косанчићевом венцу приређена је запажена самостална изложба акварела Војислава Перовића. 2015. г. Галерија „Стара капетанија“ – постхумна промоција монографије „Акварели и пастели – Војислав Перовић“, уз камерну изложбу акварела. 2016.г. Галерија „Стара капетанија“- изложба акварела ВОДА и промоција монографије Војислав Перовић – графичко обликовање уз камерна изложбу графичких решења плаката, насловних страна часописа.

Породица Перовић је постхумно приредила и публиковала монографију „Акварели и пастели – Војислав Перовић“ у којој је каталогизован и репродукован велики број сачуваних радова Војислава Перовића- око 600 радова – акварела и пастела настајалих у свим фазама стваралачког живота уметника.

– Велики део опуса су и акварели са темама Новог Београда – широке, панорамске слике са јединственим пејзажом између земље и неба, између река и њихових обала. Дух града се огледа у живости и динамици нових блокова и мостова, низу секвенци и детаља, у монументалности зграда попут Генекса и Музеја, у оним сасвим идиличним призорима са река и Аде Међице – просторима којима се В.Перовић кретао, у којима је боравио, и с којима се саживео. Стилски доследни, прожети емотивним импулсима – од експресије до контемплације, изразитог индивидуланог рукописа и колорита, акварели Војислава Перовића су комплексна слика Новог Београда, која омогућава поглед из другачијег угла на познато, а када су у питању сликарске визуре Војислава Перовића, свакако и хуманији и поетичнији поглед – Вера Витровић.

Изложба ће бити отворена до 05. априла 2017.