Изложба Наде Денић и Милана Јакшића у Блок галерији

У новобеоградској Блок галерији, Јурија Гагарина 221, ПЕТАК, 12. ЈУНА, с почетком у 20 часова, биће отворена изложба графика, аутора НАДЕ ДЕНИЋ и МИЛАНА ЈАКШИЋА .

Назив изложбе је ДЕЕП БЛАЦК – ДУБОКО ЦРНА. Назив сугерише да графике које настају техником суве игле, попуњавањем и шрафирањем плоче челичном иглом дају специфичну баршунасту, дубоку црну боју на папиру која постаје посебан ефекат. Однос између дубоке црне као флека и папира беле боје покренуо је за нас, велики број питања на која покушавамо да одговоримо кроз ову изложбу. Ефекат овако одштампане црне боје на графикама одредио је и форму графика и мере црне и беле боје које их дефинишу. Графике Наде Денић, које су наставак истраживања и праксе сагледавања визуелних објеката који се понављају, као опште препознатљиве индустријске шаре на текстилу или тапетима. Представљени су односи већих и мањих црних површина које се понављају у низу вертикалних и хоризонталних савремених графизама. Сада те индустријске шаре, које су опште познате, постају графике, односно, уметнички предмет који одишу духом времена. Тема графика Милана Јакшића су свакодневни индустријски предмети, кухињски прибор, тестере и даске за тоалете и друго који су представљени као црни објекти и флеке, као и геометријски цртежи широких црних линија који треба да прикажу простор. Ови радови сугеришу постојање црно-белог света као карактера савремене цивилизације, која је омеђена технологијом и људском судбином. На овај начин се усмерава перцепција посматрача на социјално, политичко и културно окружење. Сви радови су настали 2019- те године.

НАДА ДЕНИЋ , рођена 1954 године, Кољани, Далмација,Хрватска. Завршила Ликовну академију у Београду 1979 године. Године 1981 завршила постдипломске студије на одсеку вајарства у Београду. Члан је УЛУСа од 1980 године. Излагала на 36. самосталних изложби и више од 500 колективних изложби у земљи и иностранству (Италија, Мађарска, Немачка, Енглеска, Француска, Аустрија, Румунија, Македонија, Грчка, Пољска, Чешка, Кина, Словенија, Хрватска, Мексико, Словачка, Јапан, Тунис, Црна Гора, Јерменија, Индија). Члан је међународне уметничке групе Дееп Блацк и групе графичара Лутајући отисак. Радови јој се налазе у бројним колекцијама у земљи и иностранству. Оснивач је и организатор изложби Бијенале цртежа Србије од 2007. године и Међународног гафичког Бијенала Екс Либриса од 2006. године. Учествовала у оснивању галерије Стара капетанија, Земун. Сарађивала је са галеријама и институцијама културе у Србији и са сличним институцијама у Словенији, Мађарској, Словачкој, Енглеској, Немачкој, Италији, Аустрији, Босни и Херцеговини, Македонији, Хрватској, Тунису и Румунији. Била је учесник у неколико међународних и домаћих уметничких пројеката, као што су: Светска изложба награђених аутора графике, Нирберг, Немачка, Катовице Пољска, Уметност у Војводини данас, Нови Сад 2007, Дееп Блацк, Тхе Принт Цоннецтион, Келн, Немачка, Ливерпул, Енглеска и Панчево, Србија, Симпозијум југословенске колоније за скулптуру, Суботица, Међународне вајарске колоније Бакар, Бор, Прилеп, Македонија, вајарска колонија, Даниловград, Црна Гора, 32. Међународни вајарски симпозијум ТЕРРА, Кикинда, Тријенале југословенске керамике, Београд, Панчевачка изложба југословенске скулптуре, Међународна изложба, 56 Донне аморосе, Латина. Италија, Изложба графика, Виаггио иммагинарио, Беневенто, Аркос Италија, 235 км/100 yеарс-Сербиан анд Аустриан Артист Ноw, Беч 2014, Изложба кунст ин Дорф, Ремонт галерија, Београд 2016, Међународна изложба Дунавски дијалози, Нови Сад 2014. Добитник је награда за скулптуру, сликарство, цртеж и графику и награде за друштвено ангажовање из области културе. Живи и ради у Панчеву.

МИЛАН ЈАКШИЋ , рођен 1952. године у Осијеку, Хрватска. Завршио Правни факултет у Београду 1977. године. Од 1975 до 1979. године, студирао на Ликовној академији у Новом Саду од 1976 до 1979. Члан је СУЛУВа од 1985. године. Од 1993. године до 2002. био је председник Удружења ликовних уметника Војводине. Излагао на 34 самостале и више од 500 колективних изложби у земљи и иностранству (Италија, Мађарска, Немачка, Енглеска, Француска, Аустрија, Румунија, Македонија, Грчка, Пољска, Чешка, Кина, Словенија, Хрватска, Мексико, Јапан, Тунис, Словачка, Црна Гора, Јерменија, Индиј) Члан је међународне уметничке групе графичара Дееп Блацк и групе графичара Лутајући отисак. Радови му се налазе у колекцијама у земљи и иностранству. Оснивач је и организатор Бијенале цртежа Србије и Међународног гафичког Бијенала Екс Либриса. Сарађивао је са галеријама и институцијама културе у Србији и са сличним институцијама у Словенији, Мађарској, Словачкој, Енглеској, Немачкој, Италији, Аустрији, Босни и Херцеговини, Македонији, Хрватској, Тунису и Румунији. Био је учесник у неколико међународних и домаћих уметничких пројеката, као што су: Уметност у Војводини данас, Нови Сад 2007, Дееп Блацк, Тхе Принт Цоннецтион, Келн, Немачка, Ливерпул, Енглеска и Панчево, Србија 2014-2015, Укрштање класичног и иновативног: Савремене графика Будимпешта-Нови Сад,2011, Изложба графика, Виаггио иммагинарио, Беневенто, Аркос Италија, 235 км/100 yеарс-Сербиан анд Аустриан Артист Ноw, Беч 2014, Слутња-Крв-Нада, изложба 100 година српског сликарства, Кунстлерхаус, Беч 2014., Изложба Кунст ин Дорф, Ремонт галерија, Београд 2016, Неподношљива Лакоћа Транзиције, Париз 2017, Француска, Међународна изложба Дунавски дијалози, Нови Сад 2017 и Међународни симпозијума Константин Бранкуши 2019. Учествовала је у раду уметничких радионица и ликовних колонија у Србији, Словенији, Мађарској, Румунији, Тунису. Добитник је награда за сликарство, цртеж и графику и награде за друштвено ангажовање из области културе. Живи и ради у Панчеву.

Изложба ће бити отворена до 24. ЈУНА 2020. године.