Изложба Миљана Вуковића у Блок галерији

У новобеоградској Блок галерији, Јурија Гагарина 221, ЧЕТВРТАК, 30. СЕПТЕМБРА, с почетком у 20 часова, биће отворена изложба објекта, под називом „2X2=“, аутора МИЉАНА ВУКОВИЋА.

Миљан Вуковић ( Мостар, 1977) живи и ради у Босни и Херцеговини.
Магистрирао је и дипломирао на Академији ликовних умјетности, Требиње.
Директор Културног центра у Требињу. Излагао је у многим галеријама у земљи и иностранству.

У предговору каталога аутор Миљан Вуковић пише:

„А два пута два четири ипак је несносна ствар. То је, по мом мишљењу, просто безочна дрскост. Два пута два четири понаша се као мангуп, испречило вам се на путу подбочених руку, и пљује на све. Слажем се — два пута два четири изванредна је ствар; али кад већ све хвалимо, онда је и два пута два пет понекад исто тако дивна ствар. „Ф.М. Достојевски, Записи из подземља

2×2=4.Ова једноставна једначина појашњава сву рационалност, научне и математичке чињенице за савременог човека. У својој је једноставности и истинитости неоспорна и не оставља простора за неслагање или било какав протест. Савремени човек мисли да се цели свет и читав људски живот могу схватити у складу с разумом и логиком, илустрованим кроз пример два пута-два-једнако-четири. Међутим, ја се чврсто не слажем са таквом поставком ствари. Да живот није ништа друго до низ форлумла, једначина и логичких закона који су смишљени или их треба смислити, човечанство не би имало слободне воље; живот би једноставно био диктиран разумом и логиком, а човек не би био ништа друго до «скуп органа» у коме делују природне силе.

Радом 2×2=правим записе који на нивоу свакодневнице улазе у сукобе са математичким фомулама, правилима, радњама… Кроз записе наглашавам важност човекове нерационалности и његове способности да се понаша нелогично. Једначина два пута-два једнако-четири симболизује опресивни разлог и логику против које се борим. Истичућићи важности слободне воље, инсистирам на томе да је два пута-два-једнако-четири ближе смрти него жиовоту, и тврдим да слобода човечанства лежи у његовој способности да нелогично верује.

Миљан Вуковић

Изложба ће бити отворена до 12. октобра 2021. године.