Изложба мексичких уметника „Графичке визије 4“ у Блок галерији

У новобеоградској Блок галерији, Јурија Гагарина 221, у петак, 8. септембра, с почетком у 20 часова, биће отворена изложба – Пројекат међународне културне сарадње, ауторке пројекта: мр Лепосава Милошевић Сибиновић, под називом “ ГРАФИЧКЕ ВИЗИЈЕ 4″.

У духу плодне културно-уметничке сарадње са Мексиком, у протеклој деценији, предметној излозби су претходиле и изложбе „Графичке визије“ 1, 2 и 3 које су имале знатног одјека у стручној и широј културној јавности. Циљ изложбе је размена професионалних искустава различитих културних средина, разумевање и сарадња на бази опште прихваћених вредности, обогаћење културног живота.

Сви учесници имају солидно уметничко образовање, успешну каријеру, сви су рођени и живе у Мексику, учесници су бројних бијенала, уметничких радионица у земљи и иностранству, добитници су бројних признања и награда.

Заједничко им је да су њихови радови одраз мексичког поднебља, да повезују веома богату мексичку традицију са савременим ликовним изразом, имају препознатљив ликовни рукопис, изузетно владају разним графичким техникама, како традиционалним тако и новим. Кроз разне теме и сегменте траже одговоре на нарасле проблема мексичког друштва и смисла постојања.

МАРКО АНТОНИО ГАРСИА РОСАЛЕС (Marco Antonio García Rosales) је рођен у Граду Мексику 1980. године. Дипломирао је ликовну уметност, смер графика, на Националној школи ликовних уметности, УНАМ, Град Мексико, 2015. г. Приредио је више самосталних изложби: САД 2015, Гватемала 2010, Немачка 2008, Мексико, 2004. и 2005. године. Учесник је бројних колективних изложби: Међународни бијенале графике, Лођ, Пољска; Међународна премија графике „Максимо Рамос“, Коруња, Шпанија, 2015; И међународни бијенале „Хосе Гуадалупе Посада“, 2013; Добитник је више награда и признања.

Ликовно обрађује вечне теме људске природе и пролазности које одговарају немиру и потреби за суштинско истраживање. Објекти на његовим графикама великих формата, као што су канап, грана, облак, губе културну носивост и постају сублимирана форма. На њима шапат контрастног Мексика излази из црнила боје и белила папира.

ЛУИС РОБЕРТО ГАРСИА ОРТЕГА (Luis Roberto Garsía Ortega) је рођен у Граду Мексику 1988. године. Дипломирао је студије уметности на Националној школи ликовних уметности, УНАМ, смер графике у Граду Мексику, 2006-2008. Магистрирао је на Факултету уметности и дизајна, смер графике, 2015. Учесник је бројних колективних изложби: „Хуан Рулфо у књигама уметника пергамент концертина“, ауторски пројекат Л. Милошевић Сибиновић приказан у 5 градова Србије и 5 градова Мексика, 2015-2016; Галерија Атуксара, Кито, Еквадор, 2014; Изложба „Поетика акватинте“, Факултет науке ЦУ, УНАМ, Мексико.

Обрађује ситуације хомо традиције у којима доминирају рационалност и слобода упркос нашим ограничењима и слабостима. Сваки пакао, теолошки, догматски и егзистенцијални, био стари или модерни има драматичну носивост теме. У серији “Сива времена” претендује да представи лице савременог пакла, у више сцена и фрагмената из других периода а који се протежу до нашег урбаног живота.

ХОРХЕ ФАНУВИ НУЊЕС АГИЛЕРА (Jorge Fanuvy Núñez Aguilera) је рођен у Граду Мексику 1979. године. Дипломирао је студије ликовних уметности на ФАД, УНАМ, Град Мексико, 2004. Магистрирао је графику на ЕНАП, УНАМ, Град Мексико 2010. Од 2012. је доцент на два Универзитета: ЕНАП, УНАМ и Аут. Универзитет у Тласкали. Од 2012. је руководилац Атељеа за координацију и ширење културе, ФАД, Таско. Од 2010. је основао и води Атеље „Графика Чапаранчо“. Приредио је 8 самосталних изложби: „Почаст застави“, Културни центар, Паскваро, Мичоакан, 2015; Галерија „Антонио Рамирес”, ЕНАП, Град Мексико, 2010; Кућа Хумболт, Таско, Гереро, 2010;

На својим графикама интерпретира вечне мексичке проблеме који се мешају и удишу непрестано уз скривени бол и фрустрацију. Графике садрже дозу хумора и црпе свежину из легендарне мексичке традиције. Подсећа на време када су графичари „Атељеа за популарну графику“, са високим естетским утемељењем у друштвеној стварности, графици уградили снагу и углед оружја у служби обесправљених.

ВИКТОР УГО РИОС ОЛМОС (Víctor Hugo Rios Olmos) је рођен у Граду Мексику 1980. године. Актуелни професор на ФАД, УНАМ, координатор је у Атељеу за продукцију и истраживање графике „Карлос Олачеа“, шеф Колегијума за штампу, од 2012. је професор у Атељеу литографије. Учествовао у селекцијама разних конкурса и бијенала графике у Мексику, Египту, Пољској, Куби, Републици Чешкој, Перуу, Индији, Аустрији, Словачкој, Румунији, Шпанији, Србији: ВИИ међународни конкурс екслибриса, Гливице, Пољска, 2007; ИВ међународни тријенале штампе, Египат, 2003; Трећи бијенале Перу; ИВ бијенале „Барат Баван“, Бопал, Индија;

Проблематизује пут у коме пати душа тек преминулог на одласку у други свет. Смрт као важећу корупцију живог тела приказује као људску фигуру са инсектима чији ефмерни живот потенцира човекову пролазност и привременост. Доминирају инсекти и фигуре жена које због свог ликовног богатства служе као разлог за показивање, лепоту цртежа и префињене технике аутора.

ЕНРИКЕ ПЕРЕС МАРТИНЕС (Enrique Pérez Martínez) је рођен у Тласкали 1975. године. Дипломирао је студије ликовних уметности, смер графика на Универзитету у Веракрусу, 1998. године. Од 2000. је координатор и професор на ТЕБАК, Тласкала, Институцији за промоцију, ширење и продукцију графуике.

Излагао је на 16 самосталних изложби и око 90 колективних: Аргентина, Румунија, САД, Бразил, Шведска, Чиле, Перу ; У Мексику: Веракрус, Мерида, Оахака, Мичоакан, Колима, Пуебла, Гуанахуато, Идалго, Морелос, Коауила, Агуаскалиентес, Град Мексико, Тласкала. Представљен је у више од 20 графичких мапа, међу којима се истиче “Графика, Независност и Револуција”.

На графикама кроз свет волуминозних корњача и армадиља мапира мистично огњиште, они постају шамани, као бица пуна мудрости, херметична, али у ишчекивању да се искажу. Приказујући географију изгнанства и лутања, истиче значај огњишта и блискости , а симболично и посебне привржености мексиканаца свом поднебљу.

О АУТОРКИ ПРОЈЕКТА Мр Лепосава Милошевић Сибиновић, рођена је 1950. у Чачку. Дпломирала вајарство на АПУ у Београду 1974. Магистрирала је на вајарском одсеку Националне академије “Сан Карлос” у Граду Мексику 1980. Ауторка је око 100 самосталних изложби и ауторских пројеката, учесница око 500 колективних изложби, доботница 38 награда и признања. Живи и ради у Београду.

Обим изложбе: Обухвата 34 графике реализоване у разним графичким техникама на памучном папиру.

Изложба ће бити отворена до 20. септембра.