Изложба Љиљане Стриже Трајковић у Блок галерији

У новобеоградској Блок галерији, ЈуријаГагарина 221, ПЕТАК, 30. октобра, с почетком у 19 часова, биће отворена изложба слика, ауторке ЉИЉАНЕ СТРИЖЕ ТРАЈКОВИЋ .

Љиљана стриже Трајковић, рођена 1970. године у Врању. Дипломирала на Факултету уметности у Приштини, одсек сликарство у класи професора Хилмије Ћатовића и професора Горана Ракића 1995. године. до сада је приредила 13 самосталних изложби : Рашка, Инђија, Футог, Панчево, Велика Плана, Раковица, Крушевац,Трстеник , Ниш, Крагујевац, два пута у Врању и 50 групних. Члан УЛУС-а од 2017. године . Учесник више колонија у земљи и региону. Живи и ради у Врању.

У предговору каталога ауторка наводи:

„Инсистирајући на аутономији слике а самим тим и већој уметничкој слободи ослободила сам слику свега сувишног.Боја господари сликом и њоме покушавам да решим чисто естетске проблеме.Поступком свођења губи се предмет, али асоцијације на виђено још увек постоје иако је процес њиховог постојања започет.Отуда, у оквиру апстрактног сликаног поља присутни су облици који су носиоци симболичког значења и који дефинишу и објашњавају саму слику.Поједностављена фигурација ми омогућава да експериментишем бојом, потезом и површинама.На платнима, специфичне фактуре, доминирају (бојом и линијом) акцентовани упрошћени кухињски предмети и делови намештаја.Примењујући вертикалну перспективу предмети су екстровертно наглашени међусобно и према целини, пре свега колористичким контрастима: топло-хладних и светло-тамних контрасти истовремено су остварени комплементарним (црвено-зелену,жуто-љубичасто, наранџасто-плаво) и симултаним контрастима „кривих парова“ (зелено-љубичасто и наранџасто-љубичасто). На сликама насталим на почетку стваралачког циклуса, боја је нанета у више слојева чиме се постиже рељефност површине. Постепено се рељефност губи, а површине постају плошне. Слике су рађене традиционалном сликарском техником, уље на платну.“

Изложба ће бити отворена до 11. новембра 2020. године.