Изложба Габриеле Васић у Блок галерији

У новобеоградској Блок галерији, Јурија Гагарина 221, у петак, 16. јуна, с почетком у 20 часова, биће отворена изложба ауторке ГАБРИЕЛЕ ВАСИЋ , под називом “ SHOW GOES ON – РИЈАЛИТИЗАМ „.

ГАБРИЕЛА ВАСИЋ, 1970. 1994. дипломирала на одсеку сликарство, Универзитет уметности, Факултет ликовних уметности, Београд, 1998. магистрирала на истом факултету. 1999/2000 Студије културе и рода, Алтернативна академска образовна мрежа, Београд. 2013/2014 Женске студије, 4. модула, сертификат, завршни рад, Факултет политичких наука. Од 1997. похађа многе програме неформалне едукације у домену физичког театра, писања пројеката, локалних политика, друштвеног предузетништва и др.

Активности:
Делује у простору независне културне сцене, као визуелна уметница (од 1992.), неформални едукатор деце и младих – омладинска радница (од 1993.), независни кустос (од 1996.) и саветник младим уметницима и предузетницима у култури (од 2010.). 1996. оснива независну уметничку школу „Линија“. 2006., основа Удружење грађана КОД и у сарадњи са културним институцијама, реализује програме професионалне подршке младим уметницима, који су подржани од стране државних институција, од којих су најзначајнији вишегодишњи пројекти „Уметнички тренинг“ и „Креативан дизајн“. Од 2007. као независни кустос, и сарадник локалних центара за културу и Галерије АЛТ, чији је оснивач, реализује галеријске програме визуелне уметности и дизајна, укључујући и инклузивне програме у којима учествују маргиналне групе.

Ауторка је 18 самосталних изложби, 1 књиге интервјуа са визуелним уметницима („Статус“), 7 визуелних перформанса, 7 видео радова, учествовала на преко 70 групних изложби у земљи и иностранству, њени уметнички радови су део неколико уметничких колекција у земљи и иностранству, добитница неколико уметничких награда и стипендија за успех на студијама.
Чланица УЛУС-а, Колектив удружења из Шапца, АНКСС, директор КОД удржења из Београда, у статусу самосталог ликовног уметника од 1993.

Уметничка пракса:
АУТОРКА ликовне и друштвене критике, бави се савременом-пост концептуалном визуелном уметношћу; користи различите медије: сликарство, фотографију, визуелне перформансе, инсталације у простору, аудио – видео, графички дизајн, текст, друштвене мреже, терапијске технике. Уметнички пројекти Габриеле Васић су друштвено генерисани и баве се различитим аспектима колективитета и друштвеним и политичким импликацијам транзиционог друштва. Кроз своје уметничко деловање Габриела Васић настоји да покрене питања друштвене и индивидуалне одговорности и подстакне развој здравих друштвених односа, базираних на партиципацији и солидарности. Њени уметнички пројекти су обележени активним учешћем публике и релационом естетиком. У свом досадашњем уметничком раду, бавила се питањима уметничког система и уметничке продукције, културним политикама, односима између медија и индивидуалитета, алтернативним економским мрежама, колективним имагинаријем, позицијом младих и антиауторством. Уметнички пројекти Габриеле Васић су својеврсна друштвена и медијска критика којом се деконструишу културне и родне репрезентације и простори субјективитета у односу на технологију и медијско окружење, а инспирацију за своје пројекте налази у односима појединца и система, постиндустријском амбијенту, медијима, моделима успешности јавном простору и раду са људима. Своје актуелно деловање означила је као социјално енергестку скулптуру која је својеврсна индивидуална терапијска праксаартмасажом, проистекла из ауторкиног дугогодишњег хобија и интересовања за тело и добробит људи. Арт масажу је претворила у професију од које живи, а на последњем Миксер фестивалу, у визуелну уметност је увела терапијски рад на људима у јавном простору.

Изложба ће бити отворена до 28.јуна.