Изложба Едвине Романовић Худечкове у Блок галерији

У новобеоградској Блок галерији, Јурија Гагарина 221, ПЕТАК, 01. АПРИЛА, с почетком у 19 часова, биће отворена изложба фотографија и асамблажа, ауторке ЕДВИНЕ РОМАНОВИЋ ХУДЕЧКОВЕ .

Едвина Романовић Худечкова , рођена у Југославији. Завршила Факултет ликовних уметности у Београду у класи професорке Милице Стевановић , и проф. Раденка Мисовића. Одбранила на истом факултету магистратуру, ликовним поетикама Баслара, филмовима Бергмана, Куросаве и Фелинија код професора Љубе Глигоријевића, у класи професора Моме Антоновића, а са експерименталним истраживањем тактилности тј. рељефом слике уносећи „предмет“ из природе, решавала предметност слике као такве, користећи могућности технологије уљаног сликарства.

Бавила се структурализмом, и проучавала Достојевског уз вођење проф.Николе Милошевића , Кафке уз есеје Зорана Глушчевића и аналитичара структуре језика проф. Новице Петковића, стварала прве циклусе цртежа и слика „Ерос“ , „Тело и ткива „ .

У периоду свог апстрактног сликарства и тумачења феноменологије уз вођење естетичара проф. Милана Дамњановића, откривала сазнајне димензије сликарства Сезана и акционог сликарства Полока, чијом се конекцијом бавила у последњем раздобљу апстракције. Процес од апстрактног до конкретног , од тактилног – гестуалног до конкретног-предметног развијала у раду на цртежу, колажу и ансамблажу. Своје ликовне радове је презентовала на многим самосталним изложбама у периоду од 40- так година, у земљи и иностранству.

Изложба ће бити отворена до 13. априла 2022. године.