Изложба Дуње Ћорломановић у Блок галерији

У новобеоградској Блок галерији, Јурија Гагарина 221, ПЕТАК, 18. ФЕБРУАРА, с почетком у 19 часова, биће отворена изложба под називом „Где престајем ја, где почињеш ти “ , ауторке ДУЊЕ ЋОРЛОМАНОВИЋ.

Дуња Ћорломановић је рођена 1995. године у Београду. Основне и мастер студије сликарства завршила је 2018. и 2019. године на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Добрице Бисенића. Реализовала је једну самосталну и неколико десетина групних изложби у земљи и иностранству. Аутор је неколицине мурала и мозаика изведених у јавним просторима. Тренутно је студент докторских студија на Факултету ликовних уметности. Члан је УЛУС-а и има статус самосталног уметника.

У предговору каталога, ауторка наводи: Крилатица Где престајем ја, где почињеш ти потиче од мишљења да родитељ идеје која је семе за настанак дела није уметник, већ уметников саговорник или активни објекат посматрања. Уметник је активно око, а саговорник активне усне, и њих двоје у интеракцији зачињу мисао која је кључала побуда за настанак дела. Тренутак идеје представља најрадоснији тренутак стваралачког зачећа. Идеја је сирова и врела, она обузима ум и тело и својом појавом успоставља приоритет над свакодневницом.

На моје стваралачко развијање веома је утицало инсистирање професора током школовоња да увек са собом носимо блок који ће бити својеврстан визуелни дневник и подстицати да и у најједноставнијем тренутку уобичајености мислимо као ствараоци.

С друге стране, паралелна потреба за визуелним и вербалним изразом тренутно се сместила у специфичном цртачко-језичком простору, који не прави раздор између речи и визуелне представе, већ их сажима и обједињује. Реч се осамостаљује и оживљава цртачком логиком.

У мом ликовном раду зачеће је увек мисао. Мисао поседује покретачку снагу рођења, удисања, игре, оживљавања. Пријатељи и духовни саговорници у великој мери утичу на креативно размишљање. Муза која је водиља, која упечатљившћу свога бића осветљава идеју кључни је градитељ рада. Уметник је попут сунђера, упијач, онај који повишеном осетљивошћу одабира потентну мисао. У питању Где престајем ја, где почињеш ти? сажета је суштина пријатне недоумице колико је оно што стварам заиста моје, а колико припада племенитом, суровом и чулно богатом свету. Постоји ли уопште и где се успоставља граница између тебе, мене и света? Јесмо ли једноставно учесници у формирању вибрантног, непремостивог и безграничног енергетског таласа творитеља? Има ли потребе за одређивањем разграничења међу нама?

Настојим да сликам поштено. Сликам оно чему сведочим и што доживљавам. Иако су мисли зачетнице извучене из субјективних, интимних светова неколицине, оне отварају поље саосећања и поседују карактер универзалних човекових сензација.

Изложба ће бити отворена до 03. марта 2022. године.