Изложба Дејана Радовановића у Блок галерији

У новобеоградској Блок галерији, Јурија Гагарина 221, ПЕТАК, 26. НОВЕМБРА, с почетком у 18 часова, биће отворена изложба фотографија, под називом „Препознавање и иницијација“, аутора ДЕЈАНА РАДОВАНОВИЋА .

Дејан Радовановић, историчар уметности, конзерватор саветника у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе, Петроварадин.

Рођен је у Београду 1958. године, где је завршио основну школу и гимназију. 1986. године дипломнирао је историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Добитник је награде Спомен збирке Павла Бељанског за најбољи дипломски рад одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду за рад “Сецесијске ковине на фасадама Београда” (објављено у ЗЛУМС бр. 22, Нови Сад, 1986). Од 1990 године запослен као историћар уметности у сектору истраживања и документације Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Петроварадину. Поред редовних послова у заштити и конзервацији непокретног наслеђа у Војводини, током 1991-1993. ушествоцао у евакуацији културне баштина са ратом погођених територија у Хрватској, а од 2001. у конзервацији и враћању културног материјала у Хрватску. 2001-2004. сарадник центра МНЕМОСYНЕ у евалуацији и пројкетима ургентне заштите приридне и културне баштине на Косову и Метохији. Текстове о конзервацији и рестаурацији од 1990. године редовно објављује у домаћојх и страној стручној периодици.
Поред конзервације и заштите непокретних културних добара од 1984. године објајвљује текстове о примењеној и ликовној уметности. Приказе изложби, архитектонских и урбанистичких пројеката и конкурса објављивао у листу Независни , Нови Сад и Дневнику, објавио више текстова о заштити, конзервацији и рестаурацији у Гласнику друштва конзерватора Србије и Грађи за проучавање споменика културе Војводине. Аутор изложби и каталога за изложбе: Дом Београдског градитеља, МПУ, Београд 1989 ( коаутор са групом колега), Умеће конзервације 1, Галерија Матице српске Нови Сад, 2011, Умеће конзервације 2, Галерија Матице српске Нови Сад, 2013, Аутор текста за фотомонографију Станка Костића, Српске светиње у Румунији, Нови Сад, 2013, један од аутора текстова у каталогу Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији, Галерија САНУ, 2018.
Писац текстова за каталоге самосталних ликовних изложби од 1994. између осталих писао текстове за изложбе Драгане Станаћев у Београду, КНУ, Галерија ФЛУ, Новом Саду, УЛУВ, Нишу, Галерија Савремене уметности; Даниеле Фулгоси, Нови Сад, Галерија УЛУВ, Галерија КЦ НС, Зорана Тодовића, Нови Сад, Галерија ВАНУ, Бранке Јанковић Кнежевић, Нови Сад, Галерија Златно око, Спомен збирка Рајка Мамузића, Слободана Кнежевића, Апатин, Меандар, Нови Сад, Мали ликовни салон, Београд – ХАОС, Марка Стојановића, Ремонт, … Са ауторским тимом АРТ-ДАЂО Станка Ђорић и Драган Дангубић сарађивао као писац текста за изложбе Дивелопинг/ Дивелопмент у ЦЗКД, Београд И Стани, Ремонт, Београд. сарадник на пројекту Лед – арт.
Фотографијом се у професионалном животу бави као извором и објектом истраживања, атрибуције и експертизе података, а приватно – аматерско-дилетантски као средством бележења и разумевања околине и времена, при чему често комбинује сопствене поетске текстуалне хаику исказе са фотографијама које су инспирација и илустрација.

Члан је Друштва конзерватора Србије, Националног комитета ИЦОМОС Србије, оснивач и члан Еуропе Ностре Србије.
Добитник Награде ДКС за целокупан рад и доприонос у очувању и обнови културне Баштине 2015. године.

Изложба ће бити отворена до 08. децембра 2021. године.