Изложба „Да се не заборави“ у фоајеу анекса општине Нови Београд

У фоајеу анекса ГО Нови Београд, Михајла Пупина 167, Нови Београд, од 12. АПРИЛА, биће постављена изложба „Да се не заборави“, радова студената Академије Српске православне цркве, под менторством професора: Владимира Карановића (живопис), Жељка Комосара (Калиграфија), Маре Ђуровић (иконопис, минијатура), јереја Чедомира Милосављевића (иконопис), Миодрага Милутиновића (цртање иконе).

Изложбу „Да се не заборави“, Академија СПЦ одржава континуирано од 2005 године, у знак сећања на погром који се десио 17. марта 2004. године на Косову и Метохији. Наставници и студенти Академије ову изложбу припремају сваке године током зимског семестра, а до сада је учествовало више од 200 студената. После прве изложбе која је одржана у Галерији фресака у Београду, наредне су одржане у Народној Библиотеци, Крипти Храма Светог Саве, Парохјском дому Храма где је и овогодишња Изложба у току.

Од 2007. године Изложбу су имали прилику да виде и људи ван граница наше земље у Бостону, Минхену, Бирмингену…
Висока школа – Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију је основана 17. новембра 1993. године, са благословом Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и блаженопочившег епископа будимског Г. Данила (Крстића) као Академија за консервацију уметнина српских у Београду. Декани Академије Српске Православне Цркве били су: епископ будимски Данило (Крстић), потом епископ Г. Игнатије (Мидић), Протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, мр Зоран Михајловић. Данас је на челу ове високошколске установе јереј др Дарко Стојановић.

Академија СПЦ за уметности и консервацију је настала из потребе за култивисањем црквене уметности на академским, богословским и естетским основама као најдубљи одговор Цркве на насушну потребу савременог човека за визуелном сазнајном „храном“ – одговор који ће темељно утицати на његову побожност. Током претходних четврт века њен рад на достизању оних задатака које је пред црквену уметност поставило иконобранитељско богословље – а који се данас чине актуелнијим него икад – донео је мноштво конкретних резултата и велике помаке спрам датог циља.

Данас су бивши студенти Академије СПЦ за уметност и консервацију успешни ликовни уметници који делују на свих пет континената, али и инвентивни предавачи на различитим степенима образовања – од основне школе до докторских студија уметности те руководиоци или конструктивни чланови тимова у институцијама културе.

Студенти Високе школе – Академије СПЦ су препознати од стране великог броја институција и организатора манифестација као добри педагози деци у оквиру ликовних радионица. Тако су више од деценију студенти носиоци оваквих пројеката у оквиру манифестација које организује: Православно спортско друштво Света Србија, и Православни дечији часопис Звонце, потом у оквиру Литургијског фестивала у Београду Дана ћирилице у Баваништу и др.

Изложба ће бити отворена до 13. маја 2021. године.