Изложба Амера Хаџића у Блок галерији

У новобеоградској Блок галерији, Јурија Гагарина 221, ПЕТАК, 16. ОКТОБРА, с почетком у 19 часова, биће отворена изложба графика, аутора АМЕРА ХАЏИЋА.

Амер Хаџић, рођен је 26.01.1987. године, у Сарајеву. Основну школу и средњу школу примењених уметности, одсек рекламна графика, завршио је у Сарајеву. Академију ликовних уметности, одсек графика, у класи професора Салима Обралића, завршава 2010.године, након чега уписује постдипломски студиј који завршава 2012. године. Учествовао је у многим самосталним, групним изложбама, пројектима и колонијама. Од 2009. год. члан је УЛУ ХКД Напретка, а од 2011. год. члан је УЛУБИХ-а, те 2011. године оснива Удружење за промоцију културе и уметности „Арка“ . Запослен је на Академији ликовних уметности у Сарајеву, одсек графика.

У предговору каталога чији је потписник др Данис Фејзић стоји:

“ Графички листови Амера Хаџића свједоче о постојаности, континуитету, заносу – жељи која не измиче контроли и која не да да саму себе расплине. Жеља је то за дисциплинираним биљежењем, за „фактографијом слутње“ којој није циљ да ишта дословно објашњава нити дословно илуструје. Уистину се дешава једна метафизичка међуигра и садејство планова и површина који пјеснички пулсирају, свједочећи о још увијек младој, неисквареној, неблазираној ауторској особи. Хаџић и не покушава да се дистанцира од „утабане стазе“ коју су „крчили“ велики мајстори чија имена знамо и чија дјела (концептуално и естетски „дишу“ и у Хаџићевом рукопису) творе колективну и значајну хисторијско-меморијску чињеницу. Уважавајући све то, присуствујемо осмишљеној и већ сада јасној визији – сензацији Куће… Хаџићева Кућа је Дом, Уточиште, Храм, Тотем, Сан који објашњава сопствени простор те има своју логику. Својствено и великим ствараоцима, који су били сличног естетског и филозофског одређења, и Хаџић успјешно транспонира и трансформира првобитну и свима познату информацију у нешто што је Свето, у ликовни свијет који гледаоца заокупља и „усељава“ у фантастични амбијент. Аутор заиста вјешто помирује архитектонски-дословни чинилац са оним што је темељ његове креативне замисли: оживотворење, давање приказа давно потиснутој успомени о Кући која само чистом и радозналом трагаоцу и мирише и боји и живи… Свакако сам мишљења да, умјесто хладног „сецирања“ представљених листова, овдје треба инсистирати на осјетилима и првобитном доживљају који као такви одагнавају калкулације и стереотипе. На такав начин се омогућава и умјетнику да устраје у свом науму… Фасцинацију учинити живом – сан упризорити. Кућу оживјети и сан препричати. За све Вас који попут мене осјећамо – слутимо све наведено, избора нема, нити треба да га буде… Уђимо!“

Изложба ће бити отворена до 28. октобра 2020. године.