Испред зграде општине Нови Београд почели бесплатни мамографски прегледи за жене

slika slika slika slika slika slika slika

Испред Градске општина Нови Београд, све жене старости од 45 до 69 година, које у претходне две године нису биле на мамографском прегледу, могу то да ураде бесплатно, од данас до 9. марта.

Покретни мамограф поставњен је у организацији Градске општине Нови Београд и Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, чиме је општина, према речима њеног председника Бојана Бована, желела да уради нешто корисно за жене, уочи 8. марта и Националног дана бробе против рака дојке, 20. марта.

Са директокром Института „Батут“ проф. др Верицом Јовановић, Бован је данас присуствао почетку рада покретног мамографа.

-За нас је ово веома важан здравствени пројекат и захваљујемо се Институту „Др Милан Јовановић Батут“ што нам је брзо изашао у сусрет – рекао је Бован. – Слушамо наше лекаре, а они кажу да је код малигних обољења, рак дојке по смртном исходу, на првом месту код жена, али и да је у 90 одсто случајева излечив уколико се на време дијагностикује, што значи да је овакав вид превенције неопходан – рекао је Бован.

Он је позиво све суграђанке да искористе погодност бесплатног мамографског прегледа и нагласио да је локација лако доступна, па ће, уколико се буду поштовали термини, преглед бити брз и без чекања.

Прегледи на мамографу заказују се на бројеве телефона 060/7171969 и 060/7171523, а пријатити се могу и жене старије од 40 година које у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу од рака дојке.

Заказивање прегледа је од 9 до 14 часова, данас, као и радним данима наредне седмице, а прегледи се обављају од 9 до 19 часова.

Проф. др Верица Јовановић је истакла да је преглед мамографом златни стандард у превенцији рака дојке код жена и поновила да је уколико се на време открије, рак дојке у огромном проценту излечив.

-Према последњим подацима Инситута „Др Милан Јовановић Батут“ у 2021. години у Републици Србији регистровано је 4. 447 новооболелих жена, а 1765 је нажалост преминуло од рака дојке – рекла је др Јовановић.

Прегледе у покретном мамографу Институт „Батут“ спроводи под слоганом „Хајде да имамо времена за преглед – Не гледај у шољу, прегледај се”. Дневно се обави више од 60 прегледа, а уколико заказаних прегледа буде више, жене се упућују на неки од домова здравља који су, према речима др Јовановић, такође опремљени савременим мамографима.