Грађанима Новог Београда представљен нацрт плана линије метроа на територији општине  

slika slika slika slika slika slika

Трибина на којој су Новобеограђани упознати са нацртом плана линије метроа на подручју општине Нови Београд, одржана је јуче у скупштинској сали градске општине.

Презентацију Нацрта плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде друге линије метро система – прва етапа, одржали су стручњаци Урбанистичког завода Београда, а трибина је одржана у склопу јавног увида у тај нацрт.

Део друге линија метроа, како је на презентацији изјавила одговорни урбаниста у Заводу Марија Косовић, налазиће се на траси од Миријева до Бежанијске косе.

Линија метроа која је синоћ представљена обухвата општине Нови Београд и Земун, дуга је 11,7 километара и како је рекла Косовић, имаће укупно 12 метро станица.

На подручју Новог Београда линија метроа обухватаће метро станице Меркатор, Општина Нови Београд, Џона Кенедија, Марка Челебоновића и станицу у оквиру депоа Бежанијска коса.

-Нацрт плана предвиђа градњу тунела метро система у дубоком ископу, градњу станица, евакуационо-вентилационих шахтова и депоа са великим паркиралиштем на Бежанијској коси – рекла је Косовић.

Судећи по пуној сали градске општине, грађани су били веома заинтересовани за тему плана градње метроа на Новом Београду.

Пре почетка презентације, суграђане је поздравио председник општине Бојан Бован, позивајући их да активно учествују на трибини.

У одговору на питање грађана, у којој мери ће метро бити прилагођен особама са инвалидитетом, Марија Косовић је рекла да ће сви улази у станице метроа имати степенице, ескалаторе и лифтове и да је основна идеја носиоца пројекта да овај вид превоза буде добро повезан са осталим системима јавног превоза у Београду.

Што се тиче изгледа метро станица, конкурс за њихов дизајн, тек треба да се распише, а динамика радова, како је одговорила на једно од питања, у надлежности је ЈКП „Београдски метро и воз“.