Гасификација Ледина кренуће од Сурчина

slika slika slika slika slika

Радови на гасификацији насеља Ледине, односно постављање првих челичних цеви од Сурчина ка Лединама, кренуће за месец дана. До тада ће екипе са предсавницима општине Нови Београд и „Србијагаса“ обићи свакo домаћинство, информисати грађане о овом важном инфраструктурном пројекту и евидентирати број заинтересованих.

Таква информација чула се јуче, 18. марта, на трибини у сали 1 Градске општине Нови Београд којој су присуствовали грађани Бежаније, Старе Бежаније и Ледина.

Трибину је отворио председник општине Бојан Бован, а информације о почетку изградње гасовода у име „Србијагаса“ пренели су извршни директор ове компаније за Београд Милан Здравковић, затим Горан Зирић, оперативно задужен за реализацију изградње трасе на Новом Београду, као и Будимир Миленковић који је на тибини говорио у име извођача радова, фирме ДМ „Инвест“.

Према речима председника Бована, Општина је преузела обавезу информињања грађана што је од велике важности, посебно за насеље Ледине, где има највише домаћинстава, а тиме и појединачних прикључака, док су за становнике Бежаније, уз помоћ Удружња „Стара Бежанија“, већ организоване две трибине.

-Знамо колико су многи од вас желели да добију практичнији, еколошки прихватљивији али и дугорочно јефтинији систем грејања – рекао је Бован, обраћајући се суграђанима. – Сада је прилика да се ти захтеви реализују и уколко се сада изјасните за прикључак, на добитку ћемо бити сви; ви остварујете попуст од 20 одсто, инвеститори као и извођачи радова могућност да одједном обаве што већи део посла, а општина, заједно са вама избегава проблеме због новог раскопавања улица – нагласио је Бован.

Представници „Србијагаса“ такође су више пута поновили да ће процедура за накнадне прикључе бити компликована.

Према речима Горана Зирића из „Србијагаса“, почетак радова на гасификацији Новог Београда, за месец дана подразумеваће изградњу десетак километара челичног гасовода од Сурчина према Лединама и три километра у блоку 13, на раскрсници улица Милентија Поповића и Зорана Ђинђића.

– Пре почетка ове зиме, на прве прикључке и на потписивање првих уговора о потрошњи могу да рачунају власници објеката на Лединама које се граниче са Сурчином – рекао је Зирић.

Остатак Ледина, као и становници Бежаније прикључиваће се фазно према динамици радова, али ће како је нагласио Зирић, предуговор бити гаранција власнику објекта да се на гасовод прикључи по повлаштеној цени од 20 одсто и након што гасовод прође кроз његову улицу.

Потписивањем предуговора и уплатом износа од 6.400,80 динара, власник објекта добија изведен кућни гасни прикључак на који ће моћи да се прикључи кад год то њему буде одговарало и попуст од 20 одсто од цене која буде важила у том тренутку.

Према уговору потписаном између ГО Нови Београд и „Србијагаса“, могућност прикључка на гас добиће житељи у блоковима 13, 18, 25 и 64, Ушће, Тошин бунар, привредна зона Ауто-пут, Бежанија 2 -Ледине, Бежанија и Бежанијска коса.

Укупна траса гасовода на Новом Београду обухвата 25 километара челичног гасовода и 80 километара такозваног пластичног, као и изградњу три мерно регулационе јединице.

Инсталација мерно-регулационих прикључака за домаћинство, кошта 780 евра, уз могућност отплате на 36 месечних рата, а пре прикључка грађани морају да ураде унутрашњу инсталацију.

„Србијагас“ поставља мерни уређај за гас у дужини до 20 метара од објекта потрошача, а уколико је објекат даље, доплата је 3.000 динара по метру.

Многа питања која су грађани постављали на трибини, односила су су се на конкретну ситуацију, као што је случај постојања више власника станова у једном објекту или сувласничког односа на парцели на којој се поставља цев од прикључка до куће.

Већину одговора на питања власничких односа грађани добијају у упутству које им се доставља пре потписивања уговора са „Србијагасом“.