Фокус група о репродуктивном здрављу жена са инвалидитетом у општинском Центру

slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд” је након Рашке, Зајечара, Чуруга, Новог Бечеја и Крушевца одржана шеста у низу фокус група о репродуктивном здрављу жена са инвалидитетом у оквиру пројекта „Прикупљање података о искуствима жена с инвалидитетом на плану остваривања сексуалних и репродуктивних права”.

Организација за подршку женама с инвалидитетом … ИЗ КРУГА – ВОЈВОДИНА, у сарадњи са Популационим фондом Уједињених нација – УНФПА прикупља података о искуствима жена с инвалидитетом на плану остваривања сексуалних и репродуктивних права.

Ова активност је  планирану у оквиру пројекта „Аутономија, глас и учешће особа са инвалидитетом у Србији” подржаног кроз Партнерство Уједињених нација за права особа са инвалидитетом (УНПРПД).

На овој фокус групи је учествовало осам жена из Удружења за дечију и церебралну парализу-Земун и из Удружења самохраних родитеља „Плава шкољка“.

Фокус групу је водила Анкица Драгин.

Испред општинског Центра, присутне је поздравила директорка Центра Милка Миловановић-Минић.

„О овој врло важној теми за жене са инвалидитетом се данас мало или нимало говори у Србији. Жене имају различита и често трауматична искуства када је у питању заштита њиховог репродуктивног здравља и остваривања уставом загарантованих права на адекватну здравствену заштиту било да се оне налазе у породицама или у институцијама социјалне заштите. Општински Центар ће кроз сарадњу са различитим партнерима из институција и невладиних организација у будуће организовати више информативних трибина и округлих столова на ову тему у циљу унапређења, заштите и остваривање права жена у овој области“-казала је Милка Миловановић-Минић

Циљеви овог пројекта су:

-мапирање потешкоћа са којима се жене с инвалидитетом суочавају у остваривању својих сексуалних и репродуктивних права,

-документовање степена информисаности и ставова жена и девојака с инвалидитетом о сексуалности, трудноћи, материнству и подршци коју примају у здравственим службама током гинеколошких прегледа, трудноће, порођаја и одгајања деце,

-повећање видљивости и подизање свести о овим питањима, како унутар заједнице особа с инвалидитетом, тако и код опште популације.

Ивана Делић из организације ИЗ КРУГА – ВОЈВОДИНА је истакла да ће материјали добијени са одржаних фокус група у више градова Србије бити основа даљих анализа и израде смерница за повећање капацитета државних институција за пружање здравствених услуга женама с инвалидитетом у области сексуалног и репродуктивног здравља.

Испред Популационог фонда Уједињених нација – УНФПА, фокус групи је присуствовала Јована Петровић.