Екипа школе „Савремена“ победник такмичења „Безбедан школарац“

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Градска општина Нови Београд, била је данас домаћин финалног такмичењa у познавању безбедности у саобраћају „Безбедан школарац“, а пехар најбољих понела је екипа Основне школе „Савремена“.

У занимљивом такмичењу које је организовао Савет за безбедност у саобраћају општине Нови Београд, учествовали су ученици другог разреда из 19 новобеоградских основних школа.

Дипломе и медаље које су припале свим финалистима, у име носилаца пројекта уручили су др Крсто Липовац члан Савета и шеф катедре за за безбедност саобраћаја Саобраћајног факултета у Београду и др Миладин Нешић, професор на Криминалистичко полицијском универзитету.

Пехаре учесницима финала и лаптоп, кao главну награду најбољој екипи, уручио је председник општине Бојан Бован.

– Желим вам да у свему будете једнако успешни као у данашњем такмичењу, да растете у безбедном окружењу, уживате у радости одрастања и стицању знања које ће вам бити од велике користи, посебно кад из ђачког доба пређете у круг одраслих – рекао је Бован.

Друго место у финалу припало је екипи Основне школе „Марко Орешковић“, која је освојила само бод мање од победника, а треће ђацима из школе „Милан Лукић“.

Посебне награде уручене су и учитељицама чије су екипе учестовале у финалном надметању.

Полуфинално такмичење „Безбедан школарац“ одржано је дан раније 14. децембра, у Основној школи „Душко Радовић“, а свему су претходила школска такмичења у којима су деца имала задатак да направе рад из области безбедности у саобраћају посредством цртежа, презентација, песме или приче, макете или видео снимка. Учитељи су потом бирали екипе које су у полуфиналу и финалу радиле три групе питања и задатака, као и тест на школском саобраћајном полигону, на ком су оцењивачи пратили понашања деце, попут заобилажења препрека, изласка на пешачки прелаз, преласка на семафору.

Пројекат Савета за безбедност саобраћаја општине Нови Београд урађен је уз ангажовање стручњака у саобраћају, инжењера, психолога и педагога. А, да је овакав вид едукације деце оправдан, показао је и данашњи завршни тест на импровизованом полигону, на ком је ипак било и оних малишана који су претрчавали улицу на црвено светло.

Учитељице које су анимиале децу да раде тестове из безбедности у саобраћају, похвалиле су ентузијазам се којим су ђаци приступили овој теми и предложиле да овакав вид такмичења постане традиционалан, те да се наредне године у такмичење укључе и ђаци трећег и четвртог разреда основних школа на Новом Београду.