Друга добродошлица новорођеним бебама у просторијама Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом

slika

У петак, 9. јуна, одржана је друга манифестација за бебе у оквиру пројекта „Добродошлица новорођеним бебама“ са циљем подршке младим родитељима коју је организовао општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом у сарадњи са патронажном службом Дома здравља Нови Београд и Удружењем Родитељство Новог Доба, за родитеље чије су бебе рођене у другој половини претходне године.

Планиране су укупно три манифестације у овој половини године у сва три реновирана простора општинског центра како би се обухватио што већи број деце. Манифестације ће се одржавати два пута годишње а између њих ће центар организовати бесплатне едукације у сарадњи са Удружењем Родитељство новог доба и патронажном службом дома здравља.

Манифестацију је отворила в.д. директорка општинског центра Милка Миловановић Минић, најавивши бесплатне едукације за све родитеље на теме које ће имати прилику сами да предложе кроз анкету која ће бити спроведена у капацитетима центра.

-Родитељима је потребна подршка током прве године развоја детета како би што квалитетније и ефикасније одговорили својој родитељској улози и осигурали здраво детињство свог малишана. Циљ нам је да у сарадњи са професионалцима из удружења Родитељство Новог доба омогућимо стручну и правовремену подршку и стицање нових неопходних знања и вештина младим родитељима јер су деца су наша будућност – истакла је Милка Миловановић-Минић.

У првом делу програма родитељи су имали прилику да чују нешто више о значају додира и музике за повезивање са бебом у првим месецима њиховог развоја о чему је говорила Нана Мајсторовић-Кожул, дефектолог и музикотерапеут, оснивач SYNchrony Lab-а који се бави признатим светским програмима: ИАИМ обукама родитеља за масажу беба и Musical baby bonding , програмом који је намењен родитељима и бебама до прве године.

Након тога сви заједно су отпевали неколико успаванки. Педагог Маја Енис је упознала родитеље са најважнијим ставкама о којима треба водити рачуна при избору првих књига/играчака за бебе.

Родитељима су презентоване предности Хуг Буг марама за ношење беба као и употреба Дај Дај пелене од бамбуса.

Пријатељи и подршка манифестацији су били Сyнхрони Лаб, Енцо бук, Хaг Бaг мараме за ношење бебе, Дај Дај пелене, Југлоб, Цицибан, Ревита као и магазин за децу Жабац Радозналац који су свим мамама и бебама обезбедили пригодне поклоне и ваучере.