Додела “Драганове награде” на трибини за најстарије у општинском Центру

У среду 21. септембра у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“, у са сарадњи са Удружењем грађана “Амитy”- Снага пријатељства одржана је прва трибина са нашим најстаријим суграђанима после пуних седам месеци паузе због проглашења пандемије Ковид 19 у мањој групи уз поштовање свих прописаних мера заштите.

Ова трибина је организована са циљем да се окупе најстарији како би смо са њима разговарали о значају активног старења и у време пандемије Ковид 19.

На трибини су додељена признања за најбољу женску и мушку путописну причу и песму аутора старијих од 60 година лауреатима Шестог литерарног конкурса „Драганова награда“ који је органзовало Удружење грађана “Амитy”- Снага пријатељства учесницима конкурса из Београда, Зрењанина и Ковачице.

На почетку трибине обратила се директорка општинског Центра Милка Миловановић-Минић:

„Веома смо срећни што смо у прилици да будемо домаћини како ове трибине тако и ове дивне традиционалне манифестације литерарног стваралаштва у трећем добу коју су покренули наши партнери и сарадници из Удружења „Амитy“ са којим наш Центар сарађује од свог оснивања. Ово је истовремено значајна прилика да се са најстаријима разговара о периоду изолације и неизвесности током пандемије ЦОВИД 19 која је још увек наша реалност са којом морамо да научимо да живимо штитећи себе и друге свесно се придржавајући свих мера заштите”.  Све присутне је позвала  да буду слободни да изнесу своје идеје о додатним  начинима подршке коју би Центар и општина Нови Београд  могли да обезбеде у будућности да се ова дивна манифестација настави.

„Ова континуирана акција доприноси и смањењу стереотипа и предрасуда, који су иначе све присутни у односу на старију популацију, како у нашој земљи, тако и у другим земљама у окружењу.“-рекла је Нада Сатарић испред УГ Снага пријатељства „Амитy“. Циљ ове активности је да промовише активно старење и да створи простор за размену искустава, знања, лепота и изазова старења и мудрости коју имају људи са 60 и више година.-додала је.

Ова трибина ће нам остати у сећању по веома посебној атмосфери и узбуђењу код свих учесника јер су свима током претходних седам месеци недостајала оваква дружења, пријатељски разговори са савременицима и топле речи подршке и разумевања.

Било је много изазова током ванредног стања и различитих реакција на забране изласка за старије Неки су то поднели лакше, а неки теже али су сви сагласни да је писање било један од лекова за душу, као и читање.