Ђаци „Радичевића“ у акцији „Зелени Нови Београд“

slika slika slika slika slika

Председник општине Нови Београд Бојан Бован, данас је у склопу акције „Зелени Нови Београд“, са ђацима Основне школе „Бранко Радичевић“ у школском дворишту засадио осам стабала различитог дрвећа, од којих ће једно, на иницијативу Ученичког парламента, бити посебно неговано у знак сећања на њихове вршњаке страдале у прошлогодишњој трагедији у ОШ „Владислав Рибникар“.

Бован је истакао да поред жеље да се садњом новог дрвећа смањи загађење, а животна средина Новобеограђана учини лепшом и здравијом, акција „Зелени Нови Београд“, за један од циљева имала управо подизање еколошке свести суграђана, посебно деце.

-Био сам пријатно изненађен писмом Ђачког парламента ове школе, јер је то управо оно што смо желели да постигнемо, да деца уче о зеленилу, да се брину о њему и науче како да се опходе према животној средини – рекао је Бован, додајући да жеља ученика да једно стабло негују у знак сећања на своје вршњаке страдале у „Рибникару“, целом догађају даје додатну симболику.

Директорка школе Сузана Липић, истакла је да наставници прате акције својих ђака, те да се Ученички парламент за акцију „Зелени Нови Београд“ обратио прво Општини Нови Београд, али да се о екологији с њима свакодневно разговара.

-Ми смо једна од првих школа која добија соларну електрану. Тај процес је при самом завршетку, што је значајно за очување животне средине и заштиту од издувних гасова, али и за уштеду енергије, јер ћемо добити електрану таквог капацитета којом ћемо покрити готово све потребе школе за енергијом, а нисмо мали потрошач, јер имамо више од 8.000 квадрата, укључујући и базен – истакла је директорка.

Иницијатор учешћа у акцији „Зелени Нови Београд“, ученица седмог разреда Теодора Николовски, нагласила је да Ученички парламент, овом и другим акцијама жели да пошаље поруку будућим генерацијама да уређују своју школу и да брину о њој.

А, да и они који су раније завршили школу „Бранко Радичевић“ и даље брину о томе шта се у тој школи дешава, показао је данас својим присуством и певач Никола Роквић.

Као бивши ученик ове школе који је одрастао у блоку 45, Роквић је рекао, да кад год му то обавезе дозвољавају, учествује у промовисању свега што доприноси да будуће генерације стасају у одговорне и племените људе.