Деца и млади без адекватног родитељског старања добили Инфо-кутак у Општинском центру  

slika slika slika slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом у уторак 1. новембра отворен је Инфо-кутак за подршку деци и младима без адекватног родитељског старања који излазе из система резиденцијалне бриге широм Србије, или напуштају алтернативне облике збрињавања.

Могућност непосредног добијања информација, ови млади људи који започињу живот након неког облика институционалне бриге, биће доступан сваке среде у периоду од 11 до 14 часова у простојијама Цената за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом у Булевару Зорана Ђинђића 64. За младе који нису у могућности да физички дођу, биће обезбеђена телефонска линија и комуникација посредством мејла.

Инфo -кутак за подршку деци и младима је покренут на иницијативу Центра за интеграцију младих „Звезда“, који дуги низ година пружа подршку младима без адекватног родитељског старања у Београду, Нишу и Крагујевцу.

На свечаном отварању, представљен је концепт будућег Инфо-кутка, а стручни радници из више београдских центара за социјални рад, Завода за васпитање деце и омладине Београд и Виктимолошког друштва Србије, представили су модел рада који од 2005. године развија и пружа Центар за социјални рад Пријепоље, уз подршку своје локалне самоуправе.

Директорка општинског Центра, Милка Миловановић Минић,  обраћајући се присутнима, нагласила је да ће Општина Нови Београд и општински Центар у сарадњи са Центром „Звезда“ дати пуну подршку да неопходне информације стигну до младих на територији Новог Беогрда и читавог града.

-Квалитетна социјална заштита по мери грађана се пре свега темељи на правовременој и тачној информацији – рекла је Миловановић Минић.

Она је  додала да ће кроз мрежу сарадника, младима бити пружене неопходне информације и подршка и да ће у Инфо- кутку моћи да се информишу о питањима из домена правног и социјалног статуса, као и да добију смернице коме и на који начин да се обрате када су потиштени, усамљени или трпе неки облик насиља на путу осамостаљивања.

Председница удружења Центар „Звезда“ Татјана Дражиловић је истакла да ће овај вид подршке бити доступан младима из различитих осетљивих група као што су млади у ризику, деца без адекватног родитељског старања и млади из постпеналне заштите.

Испред Центра за социјални рад Пријепоље, присутне је поздравила директорка Центра Рада Дивац, која је нагласила да је модел који примењују и развијају овај Центар и општина,  у значајној мери допринео превенцији асоцијалног понашања деце и омладине и утицао на смањење броја младих у сукобу са законом.

Директорка Центара за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом Нови Београд и Центра за социјални рад Пријепоље, потписале су 1.  новембра и споразум о сарадњи, који ће бити основ за размену добрих стручних пракси и подршке успостављању инвотивних услуга институција и удружења са којима обе стране имају добру сарадњу.

Завод за васпитање деце и омладине Београд и Виктимолошко друштво Србије, понудили су своје стручне ресурсе, како би млади кроз новоуспостављени Инфо-кутак добили што бољу подршку.