Дан Рома обележен са ђацима школе „Влада Обрадовић Камени“

slika slika slika slika slika slika slika slika

Међународни дан Рома, председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован обележио је данас са ђацима и наставницима школе „Влада Обрадовић Камени“ на Лединама, коју већински похађају деца рoмске националности.

Једном од најбољих ђака те школе, ученици петог раздреда Анђели Авдула, Бован је на поклон уручио сабрана дела Иве Андрића и бицикл.

Сабрана дела нашег нобеловца добило је још троје одличних ђака ове мултиетничке школе, док су остали ученици на поклон добили више од 90 књига класичне литературе, међу којима су „Сеобе“, „Мајстор и Маргарита“, „ Хазарски речник“ и „Новобеоградске приче“ .

-Драго ми је што имамо прилику да заједно обележимо Међународни дан Рома. Желим вам срећан празник, да добро учите, повремено одложите телефоне и прочитате дела наших најбољих књижевника, као и да чувате своју школу, а ја се надам да ћете ускоро добити потпуно нову и сређену школу – рекао је председник општине у кратком обраћању током приредбе.
Ђаке и наставнике поздравила је и директока школе Ивана Милић, а затим су ученици прочитали идентичан текст на три језика; енглеском, ромском и српском.

Поводом Дана Рома, Градска општина Нови Београд је са Домом здравља Нови Београд, за припаднике ромске националности организовала јутрос и бесплатне превентивне прегледе на интернистичком одељењу ове здравствне установе.

Суграђани су могли да измере ниво шећера у крви, крвни притисакак и обаве ЕКГ преглед.

Међународни дан Рома, 8. април, службено је проглашен 1990. године у Пољкој, као дан посвећен обележавању ромске културе и подизања свести о проблемима с којима се Роми суочавају.

Претходно, 1971. године у Честерфилду код Лондона, од 7. до 12. априла одржан конгрес Меународне ромске уније. На том је конгресу донесена је одлука о ромској химни за коју је изабрана песма Ђелем, ђелем (Ишао сам ишао, као и одлука о застави за коју је одабрана плаво-зелена хоризонтална двобојка с црвеним точком у средини, симболе напретка и покрета, као и миграције Рома током историје.