Бован: Градња Кинеског тржног центра од капиталног значаја за Нови Београд и Србију

slika slika slika slika slika slika

Изградња новог Kинеског тржног центра, од капиталног је значаја не само за Нови Београд већ и за целу Србију, с обзиром на то да ће се из овог центра дистрибуирати производи и у друге градове наше земље – изјавио је данас председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован, приликом посете градилишту овог центра који ниче у продужетку улице Јурија Гагарина.

Нови Kинески тржни центар имаће две зграде, на два и три нивоа, укупно 475 локала, а укупна инвестиција износи 40 милиона евра.

Током састанка председника општине Бована и Зоува Ђунвеиа, директора Компаније „Eurasia Trade Centar“, која финансира градњу, одржаног после обиласка градилишта, речено је да ће оба објекта будућег центра бити завршена истовремено, у априлу наредне године.

-Очекујемо да тај центар покрене цео ланац пословања нових, малих и великих компанија, како из Кине, тако и трговаца из Србије који ће се на овом месту снабдевати робом из те велике источне државе. Надамо се да ће се у нови центар преселити и део закупаца из старог центра у Блоку 70  –  рекао је Бован.

Он је нагласио да је од велике важности да будући модерни објекти испуне стандарде у погледу безбедности, хигијене и екологије, што се не може рећи за садашњи Тржни центар у Болоку 70, у ком је 2021. године један од објеката изгорео.

Према речима председника општине, од суграђана који живе у околини Кинеског центра у Блоку 70, често стижу примедбе на комунални ред и безбедност у околини тог центра, јер су трговци запосели тротоаре и на њима направили импровизоване тезге.

-Како смо данас чули, то неће бити случај с новим центром који ће између две зграде с локалима, добити и велики паркинг простор са 430 паркинг места – нагласио је председник општине.

Бован је констатовао да на Новом Београду живи више од 5.000 кинеских држављана и да градска општина на чијем је челу, настоји да одржи добру сарадњу са њима.

Директор „Eurasia Trade Centra“, Зоу Ђунвеи, рекао је да ће будући тржни центар бити највећи на Балакану и да ће, поред значаја за локално становништво, допринети јачању привредне сарадње две државе. 

Састанку је присуствовао и представник Компаније „Чајна констракшен“ Чин Ченгђијан, која тржни центар на Новом Београду гради по, како је нагласио, свим стандардима законодавства Србије.

Учесници састанка су констатовали и да је позиција новог центра изузетно добра, јер ће према урбанистичком плану овог дела Београда, улица Јурија Гагарина бити продужена. Југоисточном страном центар је повезан са обилазницом око Београда, а биће спојен и са будућим краком обилазнице. У плану је да се на овом месту направи нова окретница трамваја, што ће грађанима додатно олакшати приступ.