Бован: „Зелени Нови Београд“ је акција којом желимо да освежимо плућа града   

slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Садњом 10 одраслих стабала липе дуж Булевара Николе Тесле, на углу са улицом Ушће, општина Нови Београд данас је озваничила почетак акције „Зелени Нови Београд“, којом ће, како је истакао председник општине Бојан Бован, бити освежена плућа града.

Прве саднице поред председника Бована, данас су засадили директор ЈКП „Зеленило Београд“ Душан Тојагић, директорка Клиничко болничког центра „Бежанијска коса“ др Марија Здравковић, као и директор компаније Digital Printing Center DPC Слободан Петровић, први партнер акције.

Пројекат „Зелени Нови Београд“ који је усмерен ка стварању здравије и лепше животне средине, општина организује у сарадњи са ЈКП „Зеленило Београд“, а у првој фази плана, већ формиране саднице биће посађене на укупно 17 локација.

Позивајући предузећа, удружења и грађане Новог Београда да учествују у планирању, куповини или донирању средстава за куповину и одржавање садница, председник општине је истакао да ће се „Зелени Нови Београд“ у почетку  базирати на попуњавању садних места у великим булеварима, али да ће ући и у дворишта школа, установа и свих грађана који се прикључе акцији.

 -Желимо да освежимо плућа Новог Београда, сачувамо зеленило које већ постоји и засадимо велики број нових стабала, како би упоредо са растом грађевинских квадрата на Новом Београду растао и број стабала који нам помажу у борби против загађења, омогућавају кисеоник и бољи квалитет ваздуха – рекао је Бован. – Желимо да постанемо централна урбана зона Београда у којој је могућ здрав живот садашњих и будућих генерација Новобеограђана, али и свих који нас посете – поручио  је председник општине.  

Он је нагласио да ће се општина Нови Беогад обратити свим компанијама са седиштем на њеној територији, а отворен је и посебан рачун за прилив средстава за одржавање дрвореда и паркова. 

Докторка Марија Здравковић, као врхунски лекар, али и становник Новог Београда, говорила је о значају стварања здравог окружења за превенцију болести.

Уз нагласак да је веома срећна што може да присуствује почетку акције „Зелени Нови Београд“, истакла је да се као рођена Новобеограђанка сећа свог одрастања, када су се у блоковима деца играла без иједног дрвета.

-Данас имамо дрвећа, али не онолико колико бисмо желели – рекла је др Здравковић.  – Веома је важно да сваком становнику овог града омгућимо да засади једну садницу, да ужива у њеном напредовању и срећи што је тиме допринео здрављу свих који га окружују – поручила је докторка.

Она је затим нагласила да на превенцији здравља треба да радимо сви у друштву, без обзира чиме се бавимо.

– Као лекар сам често у прилици да видим људе којима је потребна помоћ због последица лошег живота и аеро-загађења, а превенција здравља је начин да побољшамо здравље целокупне нације. Због тога је ово и изузетно хуман чин јер је и медицински доказано да је шетња кроз шуму благодет за здравље – истакла је др Здравковић.

У име „Зеленила -Београд“ присутнима се обратила Мирјана Обућински која је позвала све компаније, као и људе који радо посећују паркове на Новом Београду, да дају свој допринос очувању животне средине и улепшавању окружења у ком сви најрадије проводимо време.

Она је истакла да је ово предузеће на општини Нови Београд у претходном садном периоду засадило 4.063 нових стабала, те да ће тај број кроз нову акцију бити много већи.

Директор ДПЦ Слободан Петровић је истакао да је ова компанија радо прихватила учешће у акцији „Зелени Нови Београд“, уступајући дигиталне билборде и публиковање акције, али и да ће купити одређени броји садница.

-Сматрамо да је  борба против загађења заједнички циљ који ће заживети у целом Београду. Свако то дрво поред кисеоника доноси и хлад, а и ја се као становник Новог Београда сећам периода кад на њему није било ни сенке ни хлада –  рекао је Петровић.   

Грађани и предузећа која желе да иницирају или финансијски помогну озелењавање свог непосредног окружења могу послати предлог на имејл: info@zeleninovibeograd.rs, а све информације везане за кампању озелењавања, могу да прочитају на сајту: www.zeleninovibeograd.rs.