Бован угостио скупштинску делегацију из Даниловграда

slika slika slika slika slika slika slika

Председник општине Бојан Бован примио је јуче, 6. новембра, председника Скупштине општине Даниловград Велимира Ђоковића и чланове Одбора за међународну и међуопштинску сарадњу овог црногорског места надомак Подгорице.

Иако доминантно рурална средина, како је истакнуто током разговора, за Даниловград би од великог значаја била сарадња са Новим Београдом као једном од најурбанијих општина у Србији.

Бован је упознао госте са неким од проблема и приоритета у развоју Новог Београда, као и овлашћењима које ова општина има као локална јединица Града Београда.

 -Изградња метроа је будућност Београда и наше општине и инвестиција која нам дефинитивно решава саобраћајни проблем, али упркос томе што проширујемо саобраћајнице, где год је то могуће, саобраћајна гужва се наметнула као највећи проблем – рекао је Бован.

Убрзаном ширењу Новог Београда и његовој изузетно доброј повезаности са другим градовима у Србији, знатно је допринела изградња ауто-путева протеклих година, што је према речима Бована, наметнуло и многобројна еколошка питања.

-Започели смо пројекте изградње гасовода у насељима која нису покривена топловодном мрежом, а озбиљно се бавимо и питањем озелењавања Новог Београда – рекао је председник општине.

Он је напоменуо да се у оквиру својих надлежности, локална управа укључује у решавање одржавања старих зграда, од којих у многе није улагано од времена њихове изградње шездесетих и седамдесетих година прошлог века.  

-Нови Београд је отворен за међународну и међуопштинску сарадњу са свим општинама и градовима, а посебно са нама блиским државама и народима, тако да ћемо увек пружити руку за пословну сарадњу или побратимство – рекао Бован, додајући да у том смислу величина града или општине не сме бити препрека. 

Даниловић је истакао да је Даниловград има добру саобраћајну везу са Подгорицом и аеродромом Голубовци, од којих је удањен само 15 минута вожње аутомобилом, истичући и  одличне, али недовољно искориштене туристичке потенцијале општине.

-Поред културне и спортске сарадње које се у  оваквим иницијалним посетама прве успостављају, за Даниловград би од огромног значаја било кад би само једна од многобројних компанија које послују на Новом Београду, отворила код нас своје представништво или погон – рекао је Ђоковић.

Поред позива председнику Бовану да 9. децембра присуствује обележавању Дана општине Даниловград, гости и домаћини разменили су и поклоне. Општина Нови Београд, на дар је добила икону Светог Василија Острошког, светитеља чије се мошти чувају у манастиру Острог, подигнутом управо на територији даниловградске општине, док је председник Бован Ђоковићу уручио икону Белог анђела и „Антологију српске хришћанске приче“.  

Делегацију Одбора за међународну и међуопштинску сарадњу Даниловграда, поред председника Скупштине општине, чинили су председник тог одбора Ратко Ђуришић као и чланови Бојан Павићевић и Веселин Савић. 

У разговору са гостима из Даниловграда у име општине Нови Београд, поред председника Бована, учествовали су и начелница општинске управе Оливера Вишњић, начелник Одељења за грађевинске и комуналне послове Владимир Уграновић и наченик Одељења за инспекцијске послове Небојша Кузмановић.