Бован у школи „Ратко Митровић“: Бринемо о деци с инвалидитетом

slika slika slika slika slika slika slika slika slika

У Основној школи „Ратко Митровић“, данас је захваљујући средствима општине Нови Београд у рад пуштена хидраулична платформа за ученике са инвалидитетом.

ОШ „Ратко Митровић“ тиме је постала прва школа на Новом Београду потпуно прилагођена ђацима са инвалидитетом, с обзиром на то да је истовремено адаптирн и тоалет, а да је школа већ имала приступну рампу.

Председник општине Бојан Бован, изразио је задовољство што је општина могла да помогне, деци родитљима и наставницима, те да је брига о рањивим групама коју спроводи општина, одраз зрелости друштва.

-Реаговали смо на иницијативу Националне организације за особе са инвалидитетом Србије (НООИС) и омогућили да троје ђака који користе инвалидска колица нормално прате кабинетску наставу на спрату школе – рекао је Бован приликом данашењег пуштања у рад лифта за особе у инвалидским колицима.

Он је истакао да је брига о деци приоритет у раду општинске управе и да се та брига исказује и кроз рад Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

Догађају су поред директорке школе Иване Стјепановић, присуствовали ђаци школе „Ратко Митровић“ који користе инвалидска колица, као и њихови родитељи и председница НООИС Татјана Стојшић Петковић.

Душанка Нанушевски, мајка ученице шестог разреда, као и директорка школе истакле су да платформа знатно олакшава органиузацију наставе, што је од великог значаја за наставнике и персоналне асистенте.

-Наставу смо до сада прилагођавали деци са инвалидитетом, па је за њих она морала да се организује искључиво у приземљу. Сада ће и ти ђаци без проблема улазити у све учионице – рекла је директорка Ивана Стјепановић.

Платформу у школи „Ратко Митровић“ прва је испробала председница НООИС Татјана Стојшић Петковић, која је истакла да је прилагођавање основних школа особама са инвалидитетом, први корак ка реализацији Стратегије „Србија без баријера“, те да је данас и Светски дан особа са Мултипле склерозом (МС) и права прилика да се разговара о проблемима и правима особа са инвалидитетом.