Бован: Сјајни кадетски прваци Србије заслужују „Кућу шаха“ на Новом Београду

slika slika slika slika slika slika slika slika

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован, изјавио је данас да млади новобеоградски државни прваци у шаху, али и сва деца заинтересована за ову игру, заслужују „КУћу шаха“, у којој ће сваког тренутка моћи да играју шах, спорт који је у последње две године поново заживео у новобеоградским школама.

Бован је примио младе кадетске прваке Србије у шаху, Дуњу Милојевић, Ирину Вујатовић и Александра Кутањца и њихове родитеље, а састанку је присуствовао је и председник Шаховског савеза Београда Андрија Јоргић.

– Нови Београд је поносан на ваше пехаре и медаље и учинићемо све да изађемо у сусрет вашим предлозима, али и да популаризујемо шах, не само у школама, што већ чинимо, већ и кроз манифестације које огранизујемо сами или учествујемо у њиховој огранизацији – рекао је Бован.

Он је нагласио да ће општина покушати да у сарадњи са родитељима и Шаховским савезом Београда пронађе и опреми адекватан простор који би био доступан и професионалцима и рекреативцима.

Захваљујући сјајним резултатима на Кадетском првенству Србије у шаху, које је од 26. априла до 4. маја одржано у Параћину, новобеоградски млади шахисти пласирали су се на Европско првенсто у Чешкој које се организује у августу, као и Светско првенство у новембру ове године.

Дуња Милојевић, ученица трећег разреда ОШ „Ратко Митровић“, постала је трострука државна првакиња, освојивши прва места у стандардном брзопотезном и проблемском шаху, као и друго место у убрзаном шаху. Александар Кутањац, ученик осмог разреда ОШ „Душко Радовић“ у категорији дечака до 14 година, постао је државни првак у стандардном шаху, док је у проблемском шаху освојио друго, а у убрзаном шаху треће место.

Ирина Вујатовић, бивша ученица ОШ „20. октобар“, сада ученица Филолошке гимназије, постала је трострука државна првакиња у стандардном брзопотезном и проблемском шаху, освојивши и треће место у убрзаном шаху у категорији девојчица до 16 година.

Родитељи су се захвалили Шаховском савезу Београда због организованог првоза шахиста који су се пласирали на првенство Европе у Прагу.

На састанку је констатовано да интересовање за шах малишани показују највише у узрасту између седам и десет година и да је школска лига у шаху коју спонзорише ТВ Арена спорт, заинтересовала многе новобеоградске ђаке, као и да је неопходно наћи начин да се девојчице талентоване за шах, задрже у овом спорту, јер већина шахисткиња у тинејџерским данима одустаје од професионалних турнира.

– Шаховски савез Београда је ову годину прогласио годином женског шаха, покренули смо огранизацију летњих кампова за младе шахисте, хуманитарне и бизнис турнире, анимирали градске општине да дају подршку штаху, у чему Градска општина Нови Београд предњачи, тако да се надамо да ће велемајстори имати достојне наследнике у деци са Новог Београда – рекао је Јоргић.