Бован се захвалио ватрогасцима на пожртвовању

slika slika slika slika slika slika slika

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован захвалио се данас 1. фебруара, припадницима Ватрогасно – спасилачке јединице Нови Београд на изузетном пожртвовању током гашења пожара у Кинсеском центру у блоку 70, 24. јануара, али и на свим акцијама спасавања у којима се показало колико је оснивање овакве јединице за подручје Новог Београда 2022. године, било оправдано.

Састанку у Ватрогасно-спасилачкој станици у Ђорђа Станојевића бб, поред припадника те станице, присуствовали су и начелник сектора за ванредне ситуације Града Београда Милан Васовић и командир станице Нови Београд Влатко Ристић.

-У име свих грађана Новог Београда, велико вам хвала што показујете храброст и неустрашивост у сваком тренутку. Одрадили сте врхунски посао и свака вам част – рекао је Бован. – Као председник општине и командант општинског штаба за ванредне ситуације, био сам на лицу места и видео колико је опасан и тежак посао којим се бавите – додао је Бован.

Он је нагласио да су на Новом Београду приликом гашења пожара у Кинеском тржном центру први пут кориштени хеликоптери, што је на тако урбаном подручју, због близине школе, вртића и стамбених зграда, јако ризично.

-Први пут сам имао прилику да видим рад хеликопетраске јединице у граду. Знам да сте се доста борили са далеководом, да би се стуја искључила на време, како не би било опасности ни по вас ни по грађане – рекао је Бован. – Урађено је све брзо и свеобухватно и повређених срећом није било.

Начелник сектора за ванредне ситуације Града Београда Милан Васовић је истако да су се припадници јединице на месту пожара у Кинеском центру појавили знатно брже него пре две и по године, када је у блоку 70 такође избио пожар у једном од објеката истог Кинеског центра.

-Раније су пожаре на Новог Београду гасиле ватрогасне јединице из станица у Земуну и Вождовцу – рекао је Васовић.- Дошле су и сада екипе из целог Београда, али је у оваквим ситуацијама брзина доласка на лице места пресудна за ефиканост у спасавању грађана и имовине, као и по безбедност ватрогасаца – рекао је Васовић.

Командир ватрогасн-спасилачког вода новобеоградских ватрогасаца Марко Обрадовић, који се са својим колегама први појавио на терену у блоку 70, рекао је да су за ватрогасце приликом гашења пожара у КЦ највећи проблем биле плинске боце, а њих је у локалима захваћених пожаром, према његовим речима, било више од 30.

-Горео је средњи део тржног цента на спрату и ватра се великом брзином разбуктала лево и десно од места пожара – рекао је Обрадовић. – Кад је искључен далековод и после интервенције хеликоптерске јединице, посао нам је био знатно олакшан, тако да је већ после два сата, пожар стављен под контролу.

Током разговора са председником општине истакнуто је да ватрогасци раде стресан посао, опасан по њихове животе, те да сваки учесник у акцију гашења пожара иде под опремом тешком између 40 и 50 килограма, без обзира да ли је температура вазуха испод нуле или је плус 40 степени Целзијуса.

Ватрогасци Новог Београда похвалили су се како су истакли „својим патентом“, цистерном од 30 кубика воде која им олакшава посао.

Кад је реч о подршци општине, ватрогасци су нагласили да је неопходно да се апелује на контролу исправности хидрантне мреже у стамбеним заједницама која често није у функцији, а која им је од огромне помоћи. Истакли су да неретко имају проблем са приступом месту пожара, јер су на пролазима за ватрогасна кола паркирани аутомобили, што је због мањка паркинг простора, проблем у целом Београду.

Председник општине Бојан Бован захвалио се ватрогасној јединици Нови Београд и на њиховом одзиву приликом манифестација које организује општина, као и на учешћу у радионицама за најмлађе, јер њихово присуство увек обрадује децу. Осим што могу да уживо виде ватрогасна возила и опрему, малишани у таквим приликама увек понешто науче о својој бебедности, безбедности својих другара, породице и шире друштвене заједнице.

Пре посете ватрогасцима, Бован је обишао и Кинески центар у боку 70 који је горео 24. јанура. На спрату који је изгорео, радници увелико уклањају рушевине.