Блок 19 а, у акцији „За зелени Нови Београд“, оплемењен новим украсним стаблима

slika slika slika slika slika slika slika slika

Блок 19 а, оплемењен је данас, 24 фебруара, са 22 стабла, која су станари тог блока са руководством општине и радницима „Зеленила“, засадили у акцији „За зелени Нови Београд“.

На три велике зелене површине засађена су одрасла, ускоро раскошна стабла мукиње, дрвећа које према процени стручњака „Зеленила Београд“, захваљујући јаком корену, добро успева на песковитом и подводном земљишту на ком је изграђен блок 19а, а његова крошња сврстава га у украсне биљке.

У Дечијем парку унутар блока 19а, у правој малој радној акцији, учествовао је и председник општине Бојан Бован, који се захвалио суграђанима на жељи да се прикључе креирању лепше и здравије животне средине, као и на томе што је донацију на наменски рачун општине уплатило више од 70 житеља блока.

-Надам се да смо већ у знатној мери унапредили изглед простора и квалитет ваздуха на Новом Београду, а посебно нас радује одзив суграђана и њихово учешће у акцији озелењавања – рекао је Бован. – Станари блока 19а појединачно су уплатли готово 200.000 динара у укупном износу, од чега је купљено осам садница. Ми смо купили још 14 – навео је председник општине.

Акција „За зелени Нови Београд“, покренута је крајем прошле године и према речима Бована, акценат је стављен на допуну дрвореда дуж булевара. Упућен је позив компанијама да донирају средства, али и грађанима да се укључе у стварање лепше и здравије животне средине.

-Ово је сјајан пример и за становнике других новобеоградских блокова, да нам се придруже и да заједно са општином у којој живе, као и са стручњацима „Зеленила“, учествују у уређењу зелених површина у којима најчешће проводе слободно време – рекао је Бован.

Пре акције озелењавања, станари блока 19а упутили су допис ГО Нови Београд у ком су истакли да желе да њихов блок поново постане репрезентативан, не само у смислу локације и инфраструктуре, већ и у погледу добре кооперације грађана и надлежних институција.

Маја Плесник, станарка блока, изјавила је данас да је пријатно изненађена добрим одзивом својих комшија.

-С обзиром на то да смо оивичени великим саобраћајницама, да живимо у близини прометног моста „Газела“, желели смо да добијемо зелене баријере које ће нас шитити од буке и загађења, али и да заједно с нашом децом која расту, уживамо гледајући како расте дрвеће које смо заједно садили – рекла је Маја Плесник.

Испред ЈКП “Зеленило-Беогад“ радовима у блоку 19а присуствовала је Мирјана Обућински, која је изјавила да ће сва стабла која буду посађена кроз акцију „За зелени Нови Београд“, као и кроз реодован поступак садње, бити негована, како би што дуже опстајала на зеленим површинама.