Библиотека „Вук Караџић“ На Новом Београду почиње са радом 22. априла

Библиотека „Вук Караџић“, централна библиотека у општини Нови Београд, почиње да ради с корисницима од понедељка, 22. априла, када ће бити и свечано отварање. Библиотека функционише у оквиру мреже Библиотеке града Београда, а налази се на адреси Булевар Зорана Ђинђића 152.

У протеклом периоду Библиотека је у потпуности реновирана и адаптирана – сређен је кров, уређен ентеријер, замењени су прозори и опремљена је новим полицама и намештајем. За реновирање је утрошено 10.179.129,36 динара, а на овај начин Новобеограђани, као и сви грађани Београда, добили су савремену, добро опремљену библиотеку, која се простире на површини од 231 квадратног метра, с богатим књижним фондом од око 27.000 јединица библиотечке грађе. Осим белетристике, која чини највећи део фонда, Библиотека поседује и стручну литературу из различитих области науке и културе, богату референтну збирку, као и фонд некњижне грађе. У оквиру Библиотеке налазе се и класична читаоница, као и интернет читаоница са четири рачунара у слободном приступу.

Библиотека „Вук Караџић“ основана је 1951. године и првобитно се налазила у оквиру Народног, а затим Радничког универзитета. Данашњи назив и свој статут добила је 1956. када се издвојило Дечје одељење као самостално и када су формирани азбучни и стручни каталог. Током 1989. године постала је део разгранатог система Библиотеке града Београда као њена организациона јединица. Поред централне Библиотеке „Вук Караџић“, данас се на општини Нови Београд налази још осам библиотека огранака у оквиру ове општинске организационе јединице.