Бесплатна школа самоодбране за особе са инвалидитетом у општинском Центру

slika slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ у ул. Булевар Милутина Миланковића 34 одржан је први инклузивни час самоодбране за особе са инвалидитетом и њихове породице у склопу обележавања Међународне недеље борбе против насиља над женама и опште кампање у борби против породичног и вршњачког насиља.

Бесплатни тренинзи током децембра подразумевају  основни курс самоодбране који обухвата одбрану од десет  најчешћих лаичких напада са којима се особе са инвалидитетом и деца могу сусрести  у неким реалним ситуацијама напада, а заснива се на техникама Ђу Ђуцу-а које омогућавају да се на најлакши начин одбране, ослободе напада и ибегну  да  буду повређени.

„Све технике биће прилагођене сваком полазнику школе понаособ и његовим могућностима са циљем да свако научи да се заштити и одбрани себе у некој ситуацији напада. Циљ нам је да утичемо на смањење општег тренда насиља и његових последица у нашој средини едукацијом и личном активацијом најрањивијих међу нама, особа са инвалидитетом и деце“-истакла је директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић.

Поред тога у оквиру школе полазници ће радити и неке од вежби које могу да им побољшају моторику, виталност, снагу, као и могућност да се лакше снађу у ситуацијама незгодним по њих као сто су падови,  устајање када падну и сл.

Школу ће водити Председник клуба и главни тренер Борко Радовановић, учитељ борилачких вештина са националном тренерском лиценцом за борилачке вештине .

Први инклузивни час  је завршен хорским наступом малишана из школе „Лаза Костић“ и њиховог наставника бескрајне енергије и животног оптимизма,Милета Ђурића.
Бесплатни часови школе самоодбране биће организовани током децембра суботом од 11. часова.