Бакља пријатељства Спортских игара младих и на Новом Београду

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован и младa атлетичаркa Алексија Митровић, освајачица бронзане медаље на Европском првенству, паљењем бакље пријатељства, отворили су данас Спортске игре младих Новог Београда.

Халу„Ранко Жеравица“ испунило је више од 3.000 новобеоградских основаца.

-Поносан сам што је 10.000 новобеограских ђака из свих 22 школе, укључујући и школу за децу са инвалидитетом, добило прилику да се потпуно бесплатно такмичи и добије прилику да са финала из Сплита, у августу, денесе можда и неку медаљу коју ћемо заједно прославити – рекао је Бован.

Председник општине је нагласио да у потпуности подржава идеју такмичња Спортских игара младих, која поред бављења спортом као здравим стилом живота, код деце развија дух толеранције, фер- плеја и дружења са вршњацима из других градова Србије и региона.

-Да се поштује победа и спортски поднесе пораз, велике су врлине које желимо да развијамо међу младима – нагласио је Бован.

Од оснивања 1996. године, Спортске игре младих израсле су у најмасовније такмичење у аматерском спорту у Европи. Пoред ђака из Србије на такмичењу учествују још и деца из Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније.

Концепт игара осмишљен је тако да се деца такмиче у 10 спортских дисциплина, као и на Zero West еко-полигону. На том полигону данас је победила екипа Основне школе „Бранко Радичевић“ којој је дипломе победника уручио предсеник општине Бојан Бован.

У финалном надметању, у Coca Cola купу у футсалу, у финалу за девојчице, од ОШ „Кнегиња Милица“ боља је била екипа школе „Младост“, док је код дечака победила ОШ „Радоје Домановић“, која је савладала екипу „Бранкa Радичевићa“.

Пре почетка такмичња, председнику Бовану уручена је статуа Спортских игара младих, а у име организатора обратила се Марија Митровић, председница те организације за Србију.