Акција „Зелени Нови Београд“: Булевар Николе Тесле богатији за још 19 липа

slika slika slika slika slika slika

Председник општине Нови Београд Бојан Бован, изјавио је данас да је садњом 19 нових одраслих садница липе дуж Булевара Николе Тесле, настављена акција „Зелени Нови Београд“.

Он се захвалио свима који су за протеклих 15 дана од кад је акција почела подржали озелењавање Новог Београда и позвао Новобеограђане али и суграђане из других општина да допринесу стварању здравије и лепше животне околине.

-У протекле две недеље колико траје акција, на наменски рачун општине Нови Београд уплаћено је готово милион динара, али верујемо да ће тај број бити и већи и да ћемо током јесени и пролећа добити много новог дрвећа које ће одмах озеленити, чиме ћемо добити и више кисеоника који нам је преко потребан у борби против загађења – рекао је Бован у току садње нових стабала.

У складу са планом који су направили партнери општине, стручњаци из ЈКП „Зеленило-Београд“, прво ће се попунити недостајућа стабала у Булевару Николе Тесле, а затим ће се прећи на једну од 16 преосталих локација дуж других булевара на којима је број аутомобила највећи.

Акцију озелењавања и оплемењивања животног и радног простора „Зелени Нови Београд“ почела је 5. децембра ове године, садњом 10 одраслих, такозваних школованих садница о којима ће бригу преузети радници „Зеленила“.

Како су данас истакли председник општине и руководилац сектора информисања ЈП „Зеленило Београд“ Мирјана Обућински, за допуњавање дрвореда у Булевару Никола Тесла потребно је укупно 75 садница.

Поред позива компанијама, установама, малим и великим предузетницима, као и грађанима да донирају средства, упућен је и позив свима да дају предлоге где би волели да виде више дрвећа и зелених оаза, а стручњаци „Зеленила“ процениће квалитет земљишта и врсту зеленила које најбоље успева на терену који је предложен.

– Желимо да се одупремо све већем загађењу ваздуха, сачувамо зеленило које већ постоји и засадимо велики број нових стабала у дрворедима и новобеоградским парковима и тако постанемо централна урбана зона Београда у којој је могућ здрав живот садашњих и будућих генерација Новобеограђана – поручио је Бован.

„Зеленило – Београд је протекле сезоне засадило нешто више од 4.000 садница, а ове сезоне организатори озелељавања Новог Београда очекују више од 10.000 нових стабала.

Мирјана Обућински је нагласила да акција није ограничена, али је намера да се бар кад су у питању велика стабла искористи најповољнији период за садњу,односно мировање вегетације током зиме и раног пролећа.

Грађани и предузећа која желе да финансијски помогну или да дају предлоге за озелењавање свог непосредног окружења, све информације могу да прочитају на сајту www.zeleninovibeograd.rs или да се обрате имејлом: info@zeleninovibeograd.rs .