8. март обележен манифестацијом  „Мајци с љубављу и с поштовањем“

slika

У петак 8. марта у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“, обележен је Дан жена манифестацијом „Мајци с љубављу и с поштовањем“.

Књижевнице Славица Мастикоса, координатор Удружења књижевника дијаспоре „Седмица“ и Марија Микетић, теолог и ауторка трилера „Црвени ибис“ који дотиче и прожима животе људи из рањивих група биле су модератор и инспирација вечне теме исконске љубави и поштовања према жени- мајци.

На манифестацији су део свог културно-уметничког стваралаштва  приказали наши најстарији из Удружења фолклорних играча „Јелече“ а волонтерски тим средње Фармацеутско-физиотерапеутске школе са Звездаре са инклузивним образовањем и хор ученика ОШ „Лаза Костић“ са Новог Београда били су задужени за музички део програма.

Манифестацију је отворила директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић захваливши се свим учесницима што су препознали значај и циљ оваквог начина скретања пажње на овај важан дан када су жене освојиле слободу и простор за своје идеје и тако заувек промениле свет за све нас у коме данас слободно можемо да стварамо и да обликујемо своје животне изборе:

„И овом манифестацијом желимо да проширимо мрежу неформалних пружалаца услуга социјалне заштите окупљајући удружења, групе и угледне појединце који својим личним активизмом и волонтеризмом у сферама свог деловања покрећу друштвено важне теме и дају разноврсне одговоре на то како се може утицати на позитиван амбијент око себе и у том амбијенту утицати позитивно на свест људи истовремено указујући на потребу за ширењем толеранције, солидарности и друштвено-одговорног понашања“- казала је директорка општинског Центра Милка Миловановић-Минић.

Кроз свет свог богатог стваралаштва, нижући речи и стихове попут златних нежних везиља, наше две хероине, мајке и хуманисте проткале су чврсто ткање појмова вредности које баштинимо кроз активности општинског Центра: љубави, хуманости и солидарности. Сјајном музиком и песмом урезао нам их је у сећање проф.Миле Ђурић.

Да чувамо културу и културно наслеђе подсетили су нас наши најстарији из КУД-а „Јелече“. А како да мислимо „плаво“ и да наше различитости обојимо другарством и толеранцијом, да својим примером рушимо предрасуде и мењамо свет у боље место за живот свих нас показали су нам ученици – волонтери из Волонтерског тима Фармацеутско-физиотерапеутске школе са Звездаре.

8. март је празник љубави и подсећања на жртву и борбу свих жена кроз историју да данас будемо слободномислећи и гласни у заштити, одбрани и унапређењу права жена без којих овај свет не би могао да се похвали шаренилом различитости!