U opštinskom Centru održana radionica posvećena brizi o oralnom zdravlju

slika slika

U utorak 18. juna u prostorijama opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ održana je prva, od više planiranih, interaktivnih radionica u okviru Programa unapređenja oralnog zdravlja osoba sa posebnim potrebama – podrška porodici i ustanovama koji je podržalo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Relizator programa je Udruženje dečijih i preventivnih stomatologa Srbije.

Rukovodilac ovog projekta je saradnik opštinskog Centra, prof.dr Dejan Marković sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prisutne roditelje i korisnike usluga Centra pozdravila je direktorka Milka Milovanović-Minić, zahvalivši se na odzivu i prepoznavanju značaja teme ističući da je zajednički cilj u relizaciji ovog programa obučiti roditelje/staratelje kako da od samog rođenja deteta prihvate važnost očuvanja oralnog zdravlja, nauče kako da pravilno održavaju oralnu higijenu, kako da se pravilno hrane i kako da sve te aktivnosti uklope u svoj svakodnevni način života.

„Oralno zdravlje osoba sa posebnim potrebama nije najvažniji egzistencijalni problem koji ova deca imaju. U njihovim životima prepliću se osnovno oboljenje, komplikacije sistemskih bolesti, ekonomske ili socijalne prilike i neprilike i zato se oralni status često, zaboravljaju. Kada nastanu komplikacije zbog obolelih zuba , tada problem eskalira i traži se hitna reakcija i pomoć. Zubobolja ili gnojni procesi remete svakodnevnu životnu rutinu, pogoršavaju kliničku sliku sistemskih oboljenja, dovode do uzmeirenosti i neprijatnosti, ugrožavaju kvalitet života i deteta i porodice, a ponekad ugrožavaju i sam život. Način da se to spreči postoji i zasniva se na jednostavnim i primenjivim merama iz grupe preventivnih i minimalno-invazivnih stomatoloških procedura“ istakao je je prof.dr Dejan Marković.

Na ovaj način kod najvećeg broja dece stanje oralnog zdravlja ne razlikuje se od zdrave dece, a zastupljenost komplikacija karijesa i parodontopatije gotovo da se ne razlikuje od zdrave dece. U tome vidimo značaj ovakvih edukacija za roditelje/staratelje osoba sa posebnim potrebama naglasio je prof. Marković.

Teme o kojima se najviše razgovaralo na radionici su bile:

-Uloga održavanja oralne higijene u prevenciji oralnih oboljenja,

-Uspostavljanje navika u održavanju oralne higijene,

-Priprema za posetu stomatologu.

Takođe, učesnici su pokazali zainteresovanost za informacije o različitim sredstvima za održavanje higijene (vrste četkica za zube, vrste pasti za zube, tečnosti za ispiranje usta), različitim stomatološkim intervencijama (npr. popravka zuba, zubna protetika, ugradnja implanta), kao i o proceduri zakazivanje pregleda kod dečjeg stomatologa.

U delu radionice koji se tiče psiho-socijalne podrške i pripreme za susret sa stomatologom savete roditeljima su pružile prof.dr Jelena Vranješević i doc.dr Olja Jovanović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U saradnji sa Udruženjem preventivnih i dečijih stomatologa Srbije, opštinski Centar će organizovati još ovakvih radionica sa ciljem podizanja svesti roditelja i javnosti o značaju očuvanja oralnog zdravlja kod osoba sa invaliditetom kako bi se izbegle komplikacije i omogućio kvalitetniji život i svakodnevno funkcionisanje.