У општинском Центру одржана је трибина „Аутизам у склопу Фрагилног X синдрома – Србија у корак са светом“

slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ у ул.Булевар Милутина Миланковића 34 одржана је трибина „Аутизам у склопу Фрагилног X синдрома – Србија у корак са светом“ .

Трибину је организовало Београдско удружење за помоћ особама са аутизмом организовало у партнерству са општинским Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

Предавач је била доц. др Драгана Протић – специјалиста клиничке фармакологије, са Института за фармакологију, клиничку фармакологију и токсикологију, Медицинског факултета у Београду.

Присутне стручне раднике, родитеље и студенате на почетку су поздравили председник Удружења Аутизам Београд, Мирко Гојић и директорка општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“, Милка Миловановић-Минић.

„Општински Центар је посвећен у оквиру своје мисије подршци локалним иницијативама и подршци различитим удружењима са циљем успостављања квалитетних пракси информисања свих грађана о значајним темама како би квалитетније приступили и остварили своја права у различитим сферама потреба од здрвствене и социјалне заштите па до образовања.“-казала је Милка Миловановић-Минић.

Председник  Београдског удружења за помоћ особама са аутизмом, Мирко Гојић је најавио нову трибину већ у марту на тему стоматолошке заштите особа са аутизмом и позвао све заинтересоване да узму учешће и информишу се око ове врло значајне и често отваране теме међу родитељима особа са аутизмом.

Циљ предавања је био да се учесници трибине упознају са обољењем које називамо Фрагилни X синдром, са специфичностима и могућностима ране дијагностике и превенције, са карактеристикама клиничке слике као и са повезаношћу овог синдрома са поремећајима из аутистичног спектра, терапијским процедурама и развојем лекова у овој области.

Фрагилни X синдром је најчешћи наследни узрок аутизма насталог мутацијом појединачног гена и најчешћи узрок наслеђене интелектуалне заосталости. То је мултисистемски поремећај који захтева мултидисциплинарни приступ. Учесталост овог синдрома приближно износи 1 на 4.000 дечака и 1 на 8.000 девојчица (у општој популацији). Такође треба истаћи да 60% деце са фрагилним X синдромом има поремећај из аутистичног спектра. Другачије гледано, 5 од 100 деце са аутизмом има фрагилни X синдром. Са посебним значајем треба нагласити да је фрагилни X синдром највише проучаван у циљу развоја нових лекова од свих неуроразвојних поремећаја. Дијагноза фрагилног X синдрома се поставља генетском анализом, односно доказивањем постојања пуне мутације ФМР1 гена.

„Захваљујући интензивној и плодоносној сарадњи која је успостављена између стручњака из Србије и САД, а која је резултирала низом спроведених активности, формиран је Центар за фрагилни X синдром у Београду, у јуну 2018. године. Формирани Центар је први тог типа у Југоисточној Европи“- казала је др Драгана Протић, покретач и активни учесник у овом веома важном процесу приближавања светским стандардима за велики број породица у Србији које се суочавају са озбиљним здравственим проблемима чији је узрок фрагилни X синдром.